Novice

Fordovih šest asistenčnih sistemov za manj nesreč

Ford je predstavil šest novih tehnologij, s katerimi naj bi bilo življenje bolj preprosto in vožnja varnejša.

Ameriški proizvajalec vozil trenutno razvija nov sistem za zaviranje v sili, ki zazna prihajajoča bočna vozila in bo s samodejno prepoznavo oseb ter vozil aktivno pripomogel k zmanjšanju števila nesreč. Če se voznik ne bo odzval na opozorila, bo sistem samodejno zaviral in preprečil nezgodo.

Druga pomembna novost, ki so jo predstavili pri Fordu, je poimenovan ”Evasive steering assist”. Deluje z uporabo radarja in kamere, zato lahko napredni sistem prepozna počasnejša in stoječa vozila. Če bo sistem presodil, da bo prišlo do trčenja, bo vozniku pomagal pri krmiljenju. Vklopil se bo le takrat, ko bo zaznal, da trčenja ni možno preprečiti samo z zaviranjem.

Sistem, ki bo prav prišel tudi na naših tleh, je sposoben zaznati ali voznik vozi v napačno smer. S pomočjo kamere in navigacijske naprave bo opozoril voznika, da vozi v nasprotno smer.

Ford je razvil tudi novo svetilnostno tehnologijo za žaromete, napreden svetilni sistem za prednje žaromete, ki deluje preko kamere, in asistenco za vožnjo v prometnih zamaških. Prvi sistem preko infrardeče kamere zazna pešce, kolesarje in živali, drugi razširi svetlobni snop v križiščih ali krožiščih in tretji pomaga vozniku v prometnem zamašku ostati na sredini voznega pasu.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Ford.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Kabriolet je tretji in zadnji član nove Audijeve družine A5
Volkswagen je prenovil terensko navdahnjeni Cross Up!