Novice

Francoska država je zmanjšala svoj delež v Renaultu

Po obdobju merjenja moči med državo in vodilnimi možmi francoskega avtomobilskega velikana je prišel čas za popuščanje vajeti.

V času, ko je prvi mož zveze Renault-Nissan pozival francosko vlado k umiku iz upravljanja proizvajalca, je slednja nenapovedano še povečevala svoj vpliv.

Z najnovejšo potezo je Francija prodala 14 milijonov delnic v Renaultu, s čimer se je njen lastniški delež zmanjšal z 19,73 % na 15 %. Vrednost transakcije znaša približno 1,2 milijarde evrov, desetina (1,4 milijona) odkupljenih delnic pa bo po zagotovilih Renaulta namenjena zaposlenim.

Novi delež francoske države je ponovno enak tistemu iz obdobja pred letom 2015, ko so se pod taktirko tedanjega gospodarskega ministra in današnjega predsednika Emanuela Macrona odločili za povečanje na skoraj petino zaradi napovedanih sprememb v zakonodaji s področja glasovalnih pravic dolgoročnih delničarjev. Tokratna odprodaja (s kapitalskim dobičkov v višini približno 55 milijonov evrov) je del vladnega programa, s katerim nameravajo z zmanjševanjem svojih vložkov v različnih podjetjih zbrati približno 10 milijard evrov

Francija ostaja Renaultov največji lastnik, z minimalno prednostjo pred Nissanom. Renault pa namerava z ambicioznim načrtom Drive the Future povečati operativni dobiček ter okrepiti prodajo v obstoječih in novih segmentih, da bi še povečal svojo tržno vrednost.

Avtomobilizem.com (Vir: Reuters, Autocar. Foto: Peter Humar.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Continental v portfelj dodaja izraelskega specialista za kibernetsko varnost
Koenigsegg Agera RS je najhitrejši avtomobil na svetu