Novice

Koenigsegg Agera RS je najhitrejši avtomobil na svetu

Pred nekaj dnevi je ameriški butični proizvajalec superšportnih avtomobilov Hennessey predstavil povsem nov model Venom F5, s katerim želijo v prihodnje preseči mejo 300 milj na uro (približno 482 km/h). Medtem so pri švedskem Koenigseggu že dosegli nov hitrostni rekord. Z modelom Agera RS so namreč zabeležili hitrost 447,24 km/h ter presegli dosedanji Bugattijev rekord iz leta 2010.

Omenjeni hitrostni rekord je švedski proizvajalec dosegel na povsem ravnem 16-kilometrskem odseku v Nevadi, ki je bil seveda zaprt za ves ostali promet. Rekordni dosežek so postavili z modelom Agera RS, v katerem se vrti brutalni 5-litrski osemvaljnik z dvema turbinama, ki proizvede impresivnih 1.360 »konjev«, avtomobil pa pokaže na tehtnici zgolj 1.295 kilogramov.

Za volanom trenutno najhitrejšega serijskega modela na planetu je sedel testni voznik Niklas Lilja, ki je v prvem poskusu dosegel najvišjo hitrost 435 km/h ter v drugem kar 457 km/h. Rekordni dosežek, ki se vpiše tudi v Guinessovo knjigo rekordov, mora biti sicer sestavljen iz dveh poizkusov, pri čemer šteje povprečje obeh. Na ta način želijo izničiti kakršnekoli vplive vetra, naklona ceste, nadmorske višine, ipd.

Da omenjeni rekord ne bi bil predolgo v rokah švedskega proizvajalca, bodo verjetno že v kratkem želeli poskrbeti tako pri Bugattiju kot tudi pri Henneseyju.

Avtomobilizem.com (Vir: Motor Trend. Foto in video: Koenigsegg.)

Mnenja uporabnikov

6 komentarjev za "Koenigsegg Agera RS je najhitrejši avtomobil na svetu"


dejc99
6 leta 4 meseci nazaj

Za ta avto je 200km/h podobno kot 50km/h za navaden avto.

Bucko99
6 leta 4 meseci nazaj

Škoda ker ni še obratometra, verjetno šele od 300 naprej lahko pohodi… 🙂

Firediver
6 leta 4 meseci nazaj

Zelo uporaben avto…za merit dolžino organa!

ban
6 leta 4 meseci nazaj

ampak do stotke ma pa zlo slabe pospeške 🙂

frgo
6 leta 4 meseci nazaj

wtf kako to vleče od 300 naprej

6 leta 4 meseci nazaj

Se mi zdi da šele pri 300 do konca gas stisne 🙂

 
Francoska država je zmanjšala svoj delež v Renaultu
Lamborghini za tretje tisočletje