Novice

Francoski minister neposreden: “Dobrodošli v Franciji, BYD”

Francija bi z veseljem sprejela BYD, če bi se ta odločil zgraditi tovarno v državi in se izogniti novim dajatvam, ki jih kitajskim proizvajalcem obljublja Evropska unija.

“Francija pozdravlja vse gospodarske projekte. BYD in kitajska avtomobilska industrija sta zelo dobrodošli v Franciji,” je na sestanku z francoskimi avtomobilskimi predstavniki povedal Bruno Le Maire, francoski finančni minister. Kot dober primer prakse je omenil Toyoto, ki ima tovarno v Franciji.

Vse več jih želi proizvajati avtomobile v Evropi

Le Maire se je z avtomobilskimi predstavniki pogovarjal ravno v času, ko je Francijo obiskal kitajski predsednik Xi Jinping. Gre za prvi evropski obisk kitajskega predsednika po petih letih in to ravno v času, ko EU s strahom pogleduje proti kitajski konkurenci.

Francoski minister je s svojimi besedami zbodel BYD, ki se je odločil zgraditi tovarno na Madžarskem. Prvi avtomobili bodo po napovedih iz novo zgrajene tovarne zapeljali na začetku leta 2026, na letni ravni pa bi tam lahko izdelali med 150 in 300 tisoč avtomobili. Tudi drugi kitajski avtomobilski proizvajalci si želijo pričeti izdelovati svoje električne modele v Evropi in se s tem izogniti 10-odstotni dodatni fiskalni obremenitvi, ki jo namerava uvesti EU. Ob BYD so zelo aktivni še pri proizvajalcu Chery. Proizvodnjo bi radi še letos zagnali v nekdanji Nissanovi tovarni v Barceloni. Tudi Leapmotor, ki je povezan s Stellantisom, bi rad pričel izdelovati svoje modele v eni izmed obstoječih Stellantisovih evropskih tovarn.

Avtomobilizem.com (Vir: Europe Autonews. Foto: BYD.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Več prostora in hibridnost za novi Volkswagen California
Mate Rimac: premožnejši kupci si vse bolj želijo vrnitve analogne izkušnje