Novice

Gemera je mega GT in prvi štirisedežni Koenigsegg

Christian von Koenigsegg je hiperšportno Gemero označil za mega GT. Ker je govora o prvem štirisedežnem Koenigseggu, je to znak, da Švedi razmišljajo tudi o uporabnikih s potrebami po prevažanju več kot voznika in sopotnika oziroma sopotnice.

Gemera naj bi po navedbah znamke predstavljala popolnoma novo kategorijo ekstremnega mega avta, kjer se prepletajo notranja prostornost, izjemne vozne zmogljivosti in ultimativna okoljska osveščenost. Švedi zagotavljajo, da ob trimetrski medosni razdalji Gemera ponuja dovolj notranjega prostora za prevoz štirih odraslih oseb in njihove osebne prtljage neposredno v potniškem delu avta. Dostop do vseh štirih sedežev je skozi par ogromnih dvižnih vrat, vstopanje pa je dodatno olajšano z dejstvom, da avto nima srednjega stebrička B.

Notranjost avta zaznamujejo poleg za hiperšportni avto izjemne prostornosti tudi tipu avta primerna izredno razkošna opremljenost. Ta obsega infozabavne zaslone za potnike v prvi in drugi vrsti sedežev, povezljivost Apple CarPlay, dve brezžični polnilni mesti (eno spredaj in drugo zadaj), dostop do interneta, kakovostno ozvočenje z 11 zvočniki, zunanje in notranje kamere, štiri bralne lučke, tripodročno klimatsko napravo in kar osem držal za pijačo, po dve na posamezen sedež. Skupno vsem je, da lahko vsi po vrsti pijačo, nameščeno v njih, bodisi ogrevajo ali hladijo.

Ob razkošni in sodobno grajeni notranjosti za štiri pa ostaja bistvo Gemere jasno njen pogonski sklop. Tega tvorijo v prvi vrsti dvolitrski dvoturbinski trivaljnik, ki ima namesto običajnih odmičnih gredi nameščen Koenigseggov sistem krmiljenja sesalnih in izpušnih ventilov Freevalve. Trivaljnik zmore delovati na praktično vse tipe alternativnih goriv, kot so etanol, CO2 nevtralni metanol, E85 ali v najslabšem primeru tudi na običajen bencin. V najboljšem primeru razvija največjo moč 600 KM in 600 Nm navora. Do skupne moči 1.700 KM mu pomagajo še en 100-»konjski« elektromotor, povezan z glavno gredjo trivaljnika, in dva 500-»konjska elektromotorja, povezana z zadnjimi kolesi.

Tako motorizirana Gemera premore zmogljivosti vredne pravega hiperšportnika, saj naj bi pospešpevala do stotice 1,9 sekunde, zgolj na elektriko naj bi zmogla voziti najhitreje 300 km/h, v kombinaciji s trivaljnikom pa celo 400 km/h. 16,6-kilovaturna baterija naj bi omogočala Gemeri največ 50 kilometrov vožnje brez lokalno proizvedenih emisij.

Nosilna konstrukcija Gemere je izdelana iz lahkih kompozitnih vlaken ter dopolnjena s štirikolesnim volanom in vsekolesnim vektorskim krmiljenjem pogonskega navora. Pod črto naj bi mu skupek vseh naštetih tehnik omogočal izjemno okretnost v ovinkih kot tudi največjo možno prilagodljivost, ki je vezana na uporabo več kot enega pogonskega elektromotorja.

Koenigsegg načrtuje izdelati skupaj 300 družinam prijaznih mega GT-jev. Cena za posamezen primerke naj bi znašala milijon dolarjev, glede na vsesplošno priljubljenost petičnih kupcev nad izdelki butičnega proizvajalca iz Švedske pa se ni bati, da jim jih ne bi uspelo prodati vseh.

Avtomobilizem.com (Vir: Motor Authority. Foto: Koenigsegg.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Gemera je mega GT in prvi štirisedežni Koenigsegg"


jack86
4 leta 2 meseci nazaj

A to je približevanje nekdanjim saabom? 🙂 Nekaj sem bral o tem, da bi Koenigsegg ponudil “civilne” avtomobile v rangu nekdanjih saabov.

 
Alpine A110 letos dobiva dve novi različici
Priključna hibridnost še za Mercedes-Benzova CLA in GLA