Novice

Priključna hibridnost še za Mercedes-Benzova CLA in GLA

Nemci so z enim zamahom razširili ponudbo elektrificiranih modelov s tremi dodatnimi izpeljankami: CLA 250 e, CLA Shooting Brake 250 e in GLA 250 e.

Kot namigujejo že oznake, imajo vsi trije praktično enak pogonski sklop kot žene tudi sorodni A 250 e. Sestavljajo ga 1,3-litrski turbobencinar, elektromotor nazivne moči 75 kW (102 KM) in 15,6-kilovaturna baterija, vgrajena v zadku avta. Skupna sistemska moč znaša 160 kW (218 KM) in 450 Nm navora, kar v primeru CLA 250 e zadošča za pospešek do stotice v 6,8 sekundah in največjo hitrost 240 km/h.. Ta model ima strogo električen doseg med 60 in 69 kilometrov (WLTP).

Izpeljanka CLA Shooting Brake pospešuje do stotice desetinko sekunde dlje (6,9 sekund) in zmore voziti najhitreje do pet urnih kilometrov počasneje kot »kupe« (235 km/h). Tudi doseg se skrajša in sicer na 58 do 68 kilometrov. Situacija je pri GLA-ju še nekaj slabša, saj pospešuje do enake hitrosti 7,1 sekund in neha pospeševati pri 220 km/h. Strogo električni doseg znaša pri njem samo še 53 do 61 km.

S pomočjo 7,4-kilovatnega polnilnika je moč na 10 odstotkov izpraznjeno baterijo popolnoma napolniti v eni uri in 45 minutah, 24-kilovatni hitri enosmerni polnilnik pa naj bi od 10- do 80-odstotnega stanja napolnjenosti potreboval samo 25 minut.

Navkljub dodatnim komponentam priključno-hibridnega sistema, Mercedes-Benz obljublja minimalno zmanjšanje notranje prostornosti pri vseh treh, To pripisujejo, podobno kot že pri sorodnem A 250 e, pametnemu pakiranju sestavnih komponente, ki med drugim vključuje tudi krajši izpušni sistem in v predel zadnje preme stisnjeno posodo za bencin. Obe prilagoditvi sta inženirjem omogočili namestitev baterije v dno pod prtljažnik avta.

Za vse tri nove priključne hibride bodo Nemci odprli knjige naročil že to pomlad, proizvodnja pa steče nekaj tednov kasneje. Cene zanje v tem trenutku še niso znane.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Meredes-Benz.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Gemera je mega GT in prvi štirisedežni Koenigsegg
Bentley bo izdelal samo ducat Mullinerjev Bacalar