Novice

Genesis GV70 je zaenkrat namenjen prvenstveno ameriškemu trgu

Oblikovno naj bi bil novinec zaznamovan z oblikovnim jezikom, ki so ga pri znamki poimenovali »atletska eleganca«. Posledično pričakovano spominja na aktualne modele Genesis, kot so limuzinski G70, G80 in G90 ter terenski GV80.

Novinca nezmotljivo povežejo z drugimi modeli značilna maska motorja in dvodelna žarometa. Na zadku se tema s podvojenimi svetilkami ponovi, na boku pa Genesis poudarja parabolično linijo, ki je razpotegnjena od vrha žarometov vse do zadnjih blatnikov in naj bi novincu zagotavljala nekaj več močne pojave in ostrine. Nad njo je opaziti še eno napeto linijo okoli vrha bočnih stekel, ki sega od vznožja stebrička A in se zaključi v stebričku D. Ta linija poskuša s svojo ukrivljenostjo vzpostaviti povezavo velikega SUV-a s kupeji, kar je med terenci danes tako zelo popularno.

Zunanje razlike med najzmogljivejšo izpeljanko GV70 Sport in ostalimi izpeljankami je prepoznati v drugačni mrežici motorne maske in različnih zaključkih izpušnih cevi. Močnejši Sport ima na zadku dve okrogli cevi, običajni pa ima na vsakem vogalu po eno pokončno postavljeno rahlo sploščeno izpušno cev.

V kabini se eleganca oblikovanja nadaljuje, saj zaznamujejo armaturno ploščo razmeroma preproste in čiste linije. Merilniki so jasno izvedeni v obliki računalniškega zaslona. Velik barvni in visokoločljiv računalniški zaslon je nameščen tudi vrh armaturne plošče, glede na njegovo odmaknjeno namestitev pa dvomimo, da se ponaša z dotično občutljivostjo. Glede na to, kako avtomobilisti danes že skoraj pretiravajo z dotično občutljivostjo, predstavlja Genesisov pristop osvežilno. Inženirji so namreč med sedeža namestili velik potisno-vrtljiv gumb, s katerim voznik in sovoznik, podobno kot v BMW-jih, upravljata v večopravilnim sistemom na bolj čist in, upamo, intuitiven način. Pod velikim osrednjim zaslonom so namestili dodaten zaslon za poveljevanje prezračevalno-klimatskemu sistemu. Zanimivo je, da tudi ta ni omejen zgolj na dotičnost površin, ampak ima za nekatere funkcije nameščene fizične gumbe in tipke. Genesis, pohvalno.

Četudi Korejci v tem trenutku še niso postregli z drugimi tehničnimi podrobnostmi, obstaja zelo velika verjetnost, da bo model nabit z vozno-pomožnimi sistemi, kot bo dolg tudi spisek serijsko primaknjene opreme. Glede na to, da je postavljen na enako platformo kot limuzinski G70, bi bilo moč sklepati, da bi bil GV70 lahko tudi samo klasično zadaj gnan, a bo predvsem (ali izključno) zaradi športno-terenske zasnove najverjetneje izključno vsekolesno gnan. Tudi o motorjih Genesis ne govori prav veliko; poznavalci ugibajo, da bosta dva – vstopni štirivaljni turbobencinar z bodisi dvemi litri ali, bolj verjetno, 2,5-litri ter okoli 300 KM, šestvaljnik pa bo premogel 3,3 litre gibne prostornine in nudil v uporabo preko 350 KM. Na domačem korejskem trgu bo poleg omenjenih dveh bencinarjev zelo verjetno v ponudbi tudi 2,2-litrski hišni turbodizel s približno 200 KM moči in 450 Nm navora.

Kljub temu, da je znamka Genesis za leto 2020 načrtovala resen vstop na evropski trg, se očitno načrt časovno nekoliko odmika. Da so njihovi nameni resni, pa med drugim dokazuje imenovanje novih regionalnih kadrov, evropskega operativnega direktorja Dominiquea Boescha (prej Audi) in regionalnega direktorja prodaje Enriqueja Lorenzane (prej Aston Martin in Maserati).

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Genesis.)

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Genesis GV70 je zaenkrat namenjen prvenstveno ameriškemu trgu"


frgo
3 leta 5 meseci nazaj

tile novi genesisi res niso od muh.

xxl
3 leta 5 meseci nazaj

Vau! Ni slabo.

 
Mercedes-Benz bo povečal svoj delež v Aston Martinu
Bugatti Bolide je ekstremni koncept dirkalnika s 1.850 KM