Novice

Googlov avtonomni motor

Internetni velikan je v začetku leta v Kaliforniji pri zakonodajalcih skušal vplivati na končno formulacijo zakonodaje, ki obravnava testiranje avtonomnih vozil. V peticiji omenja, naj zakonodaja ne izključi niti preizkušanja ostalih avtonomnih prevoznih sredstev, kot so motocikli in večja komercialna vozila, pri čemer zdaj nekateri špekulirajo, da naj bi Google že gradil tudi avtonomno motorno kolo.

Svetovni splet so tako preplavila poročila, da je Google po svojem avtonomnem vozilu začel razvijati tudi avtonomno motorno kolo, kar (še) ne drži. Ron Medford, vodja programa za avtonomno vožnjo pri Googlu, je namreč v pismu kalifornijskim uradnikom zapisal: ”Kljub temu, da Google trenutno ne testira nobenih prevoznih sredstev, ki jih trenutno veljavna zakonodaja izključuje, verjamemo, da bi bilo potrebno omejitve v tem delu izbrisati v celoti, saj  po nepotrebnem zavirajo bodoče inovacije. V prihodnosti je povsem mogoče, da bi prihodnja testiranja vključevala motocikle in večja komercialna vozila.  Vkolikor lahko inovator dokaže, da je testiranje takega prevoznega sredstva varno, bi mu morali omogočiti opravljanje preizkusov. DMV (Oddelek za motorna vozila) ne bi smel že vnaprej izključiti novih razvijajočih se tehnologij, temveč bi moral temeljito pregledati in individualno presojati vsako posamezno prošnjo.”

Špekulacije o avtonomnem motociklju po drugi strani verjetno izvirajo iz dejstva, da je Google leta 2007 v svoje vrste privabil inženirja z izkušnjami na področju avtonomne vožnje motornih koles. Anthony Levandovski je že leta 2004 za tekmovanje DARPA Grand Challenge pripravil avtonomno motorno kolo z imenom Ghostrider. Za takratne razmere je bil to spoštovanja vreden projekt, ki pa se je ubadal s številnimi problemi. Desetletje pozneje, z množico novih tehnologij in precej večjimi denarnimi sredstvi, bi bil prihod Googlovega avtonomnega motornega kolesa veliko lažji.

Kaj bo prinesla prihodnost, ne vemo, vendar je očitno, da se Google močno trudi uspeti na področju avtonomnih vozil. Google je verjetno povsem pripravljen, da sčasoma pripravi še kakšno presenečenje, tudi v obliki avtonomnega motornega kolesa.

Avtomobilizem.com (Vir: Autoblog, Jalopnik. Foto: Simon Ručigaj. Video: DARPA)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Googlov avtonomni motor"


xxl
9 leta 8 meseci nazaj

Jeb. te google.

 
Koncept nove Nive
Seat Leon Cupra 280 s športnim paketom zopet napada rekord