Novice

Google pripravlja svoj multimedijski sistem

Bilo je le vprašanje časa, kdaj se bo tudi Google bolj konkretno vmešal v informacijsko-zabavni del avtomobilske industrije z lastnim operacijskim sistemom. Po pompoznem nastopu Appla na letošnjem ženevskem avto salonu, so po nekaj mesecih svoje načrte razkrili tudi pri ameriškem gigantu Google.


Nov operacijski sistem s kodnim imenom Google Auto Link bodo  uradno predstavili še ta mesec na konferenci za razvoj programske opreme. Auto Link je prvi skupni projekt Googla in Open Automotive Alliance – skupine, ki vključuje tudi večja avtomobilska podjetja, kot so Audi, General Motors, Honda, Hyundai in proizvajalca računalniških grafičnih kartic Nvidia. Tako kot Applov CarPlay, tudi ta sistem ni integriran v multimedijsko enoto, temveč se namesti preko operacijskega sistema mobilnega aparata. V tokratnem primeru govorimo o Googlovem odprtokodnemu operacijskemu sistemu Android, ki je na voljo za številne prenosne naprave.

Ni še znano, kateri proizvajalec bo sistem kot prvi uporabil v svojih vozilih, prav tako še ni bila uradno predstavljena končna vizualna podoba. Ob ustanovitvi avtomobilskega zavezništva med Googlom in ostalimi proizvajalci je bilo jasno poudarjeno, da prihaja Android v vozila že leta 2014. Nasprotno je drugi ameriški velikan, Apple, javno predstavil videz in proizvajalca, ki bo kot prvi uporabil CarPlay v svojem vozilu. Volvo bo tako v novi generaciji športnega terenca XC-90 že uporabil multimedijsko enoto, ki jo bo poganjal Applov operacijski sistem. Uporabo tega sistema so potrdili tudi pri Ferrariju, Hondi, Hyundaiu, Jaguarju in Mercedes-Benzu.

Vmesnik pri multimedijski enoti CarPlay močno spominja na videz mobilne naprave iPhone, s katero si deli tudi marsikatero uporabno funkcijo. Tudi Google ima na tem področju že mnogo izkušenj. Audi na primer že uporablja aplikacijo Google Maps v svoji navigacijski napravi, Hyundai pa lahko preko vgrajene enote izvaja iskanje preko spletne strani Google.

Pri razmišljanju o dveh različnih operacijskih sistemih pa se nam v uredništvu pojavlja vprašanje, kako bo poskrbljeno za uporabnike, ki uporabljajo mobilni aparat konkurenčne znamke? Bodo funkcije kljub temu delovale nemoteno ali bo kupec primoran zamenjati mobilni aparat? Bo odločitev glede nakupa določenega vozila odvisna tudi od vgrajenega multimedijskega sistema? Skratka, ”vojna” med obema proizvajalcema bo v prihodnosti še zelo zanimiva.

Avtomobilizem.com (Vir: Motor Authority. Foto: Google)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Ukradeni Mercedes se redko vrne k lastniku
Yugo s štirikolesnim pogonom in dvema osemvaljnikoma