Novice

Gre Jaguar v smer popolne elektrifikacije modelne palete?

Indijci in Angleži se v zadnjem času zelo intenzivno ukvarjajo s prihodnjo strategijo Jaguarja in Land Roverja. Glede prvega so se zdaj pojavile govorice, da bi ga lahko v naslednjem desetletju pretvorili v proizvajalca izključno električnih vozil.

Do še ne tako dolgo nazaj je Jaguarjev prodajni program ponujal kupcem izključno limuzinske modele. V zadnjih letih sta se jim pridružila večji cestni terenec F-Pace ter manjši E-Pace. Za piko na i mešanja kart in razbijanja tradicije je v zadnjih mesecih poskrbel še prvi izključno električno gnan I-Pace. In ravno slednji, oziroma natančneje, njegova platforma, naj bi nudila bistven del opore zadnji ideji. Ideji, da bi postali Jaguarji izključno električni.

Da bi znalo biti nekaj na tem, pričajo dejstva o velikem napredku tehnike na področju baterij, porast zanimanja trga za elektrifikacijo v splošnem, ki se odraža tudi v vse intenzivnejšem predstavljanju električnih modelov pri praktično vseh glavnih igralcih v avto industriji.

Čisto prvi tradicionalni model Jaguarja, ki bo zelo verjetno šel po poti elektrifikacije, je velika limuzina XJ. Kot je bil več deset let nazaj XJ znanilec neke nove dobe za Jaguar in je obenem še danes model z daleč največ zgodovine med vsemi Jaguarji, kaže, da bo ponovno oral ledino. Za njegovega naslednika naj bi namreč JLR resno razmišljal o popolnoma novi zasnovi avta. Ta naj bi se oddaljila od tradicionalne limuzinske zasnove in prevzela podobo in koncept vse bolj popularnih križancev, v isti sapi pa naj bi preklopila tudi povsem na elektriko.

Naslednja na spisku naj bi bila mali XE in srednji XF, ki bi v svoji naslednji generaciji ravno tako lahko zavila po poti elektrifikacije, čeprav se zdi malo verjetno, da bo ta izključno električna, ampak prej kombinacija hibridne in električne. Pot spreobrnitve naj bi čisto na koncu povzela F-Pace in E-Pace, skupaj s še naslednjo generacijo F-Type. Športni kupe F-Type bo namreč v naslednji generaciji še zagotovo tradicionalno gnan, a ugibanja namigujejo, da bi napredek v elektrifikaciji lahko prinesel zadosten napredek, da bi lahko ta v še naslednji generaciji zapeljal po poti baterijske električnosti.

S tem bi v roku desetih let Jaguar postal elektrificirana znamka. Koliko je v teh špekulacijah resnice, pa bo pokazal čas.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Jaguar.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Gre Jaguar v smer popolne elektrifikacije modelne palete?"


5 leta 6 meseci nazaj

Oblikovalska mojstrovina. (Bi ga kar imel.)

 
Zgodbe kot dodana vrednost
Tudi pri Suzukiju in Mitsubishiju ukinjajo dizle