Novice

Honda načrtuje ukinitev proizvodnje v Veliki Britaniji

Pri japonskem avtomobilskem proizvajalcu so sedaj tudi uradno potrdili, da nameravajo zaključiti s proizvodnjo v obratu Swindon.

Po letu 2021, z zaključkom proizvodnega cikla desete generacije kombilimuzinske različice modela Civic in njegove zmogljivejše verzije Civic Type R, namerava Honda prenehati s proizvodnjo na britanskih tleh. Najavljeno zapiranje proizvodnega obrata v Swindonu, kjer trenutno proizvedejo okoli 150.000 avtomobilov letno, je le del načrtovanega prestrukturiranja globalnih proizvodnih zmogljivosti. Uradni razlog za tovrstno odločitev je preusmeritev znamke k elektrifikaciji z namenom sledenja trendom, ki jih trenutno narekuje trg, neuradno pa je verjetno eden od razlogov za takšno odločitev tudi negotovost v zvezi z Brexitom. Pojasnili so še, da izzivi v zvezi s proizvodnjo električnih avtomobilov zahtevajo spremembe proizvodnega procesa in prilagoditev proizvodnih zmogljivosti v regijah, kjer pričakujejo povečano povpraševanje.

Po letu 2021 naj bi tako britanska avtomobilska industrija doživela še en udarec, saj naj bi brez dela ostalo okoli 3.500 delavcev. Kljub načrtovani ukinitvi proizvodnje pa evropski sedež podjetja še naprej ostaja v Veliki Britaniji, kjer naj bi še naprej skrbel za kupce na stari celini.

Poleg ukinitve proizvodnje na Otoku tokratni Hondini načrti zajemajo tudi zaključek proizvodnje v obratu Gebze v Turčiji, kjer letno proizvedejo 38.000 enot limuzinske različice modela Civic. Tudi tam nameravajo z letom 2021 prenehati s proizvodnjo, vendar naj bi glede na trenutno objavljene informacije še naprej ohranili svojo prisotnost v državi.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops, Honda. Foto: Honda.)

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Honda načrtuje ukinitev proizvodnje v Veliki Britaniji"


Firediver
5 leta 2 meseci nazaj

Sicer ne vem, kako bo brexit vplival na nas, ampak postaja zanimivo, ker so si Briti postali sami sebi v napoto.
Pa vsi ostali evroskeptiki v drugih državah imajo vedno večjo težavo, kako ljudi prepričati v svoj prav, ko pa ljudstvo dejansko vidi posledice resničnega – no, izgleda bolj “wannabe” – izstopa iz EU.

5 leta 2 meseci nazaj

Pomojem to nima veze z brexitom. Oni so enostavno predragi za proizvodnjo poceni avta v tako competitive branži. Konec se tudi Audiji za 50k € delajo izven nemčije. Španija, Slovaška itd.

 
Koncept Ami je Citroënova vizija urbanega mini vozila prihodnosti
Inovativna zasnova notranjosti Škodinega koncepta Vision iV