Novice

Honda z reformo na pot izboljšanja kakovosti in dobičkonosnosti

Prvi mož Honde Takahiro Hachigo je na nedavnem zboru dobaviteljev znamke nagovoril zbrane, da stopa Honda na pot reforme, s katero nameravajo izboljšati kakovost svojih vozil, dvigniti dobičkonosnost ter stopiti na pot elektrifikacije.

Hachigo je dobaviteljem na Japonskem povedal, da morajo korenito skrčiti modelno paleto, saj da je ta s številčnostjo modelov in njihovih različic preveč raznolika. Po poročanju virov neposredno iz Honde naj bi težave s kakovostjo njihovih vozil zmanjšale njihov zaslužek za dva do tri odstotke. S tem imajo bistveno manjši manevrski prostor za korekcije poslovanja ter investiranje v nove tehnologije in tehnike v času, ko je avtomobilska industrija v eni največjih transformacij.

Honda verjame, da sta reforma poslovanja in poudarek na elektrifikacijo najpomembnejši nalogi vodstva. Odločitve in koraki, ki jih delajo danes, odločajo o usodi Honde kot neodvisne znamke v roku deset do petnajst let.

Japonci ugotavljajo, da leži jedro težave v njeni izredno kompleksni paleti modelov in z njo povezanimi inženirskimi procesi. Izrazita modelska raznolikost se odraža tudi v kakovosti, ta pa se »zažira« v rezultat poslovanja. Hachigo je med drugim napovedal, da bodo v prihodnje med modeli uporabljali več deljenja obstoječih komponent, ki segajo od menjalnikov in motorjev do kljuk vrat, zunanjih in notranjih vzvratnih ogledal ter nenazadnje tudi stikal v notranjosti vozila.

Širina Hondine prodajne palete prikazuje tudi delitev globalne prodaje Japoncev. Kar 40 odstotkov skupne globalne prodaje namreč predstavljajo modeli, ki so razviti za določen trg (Kitajska, ZDA, Latinska Amerika, Indija in Japonska) preostalih 60 odstotkov pa prodaja globalnih modelov, kot so Civic, HR-V in CR-V. Zanimivo pa je, da Japonci pravijo, da je tudi ponudba različic slednjih prevelika in jo bodo zato v prihodnjih letih omejili.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Honda.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Soočenje praktičnih karavanov
Morgan od 2020 uvaja modele na novi platformi CX Generation