Novice

Soočenje praktičnih karavanov

Pred časi enoprostorcev in križancev so bili ravno karavani tisti, ki smo si jih vsaj v določenem življenjskem obdobju najbolj želeli. Običajno ne zaradi lepote ali voznih lastnosti, kjer z redkimi izjemami niso prednjačili, ampak bolj zaradi prostornega prtljažnika, kamor se je dalo pospraviti vse – od prtljage, otroških vozičkov, pa do športnih rekvizitov ali kletke za družinskega kosmatinca.

Še vedno so prostorni in izredno uporabni, a hkrati, vsaj v spodnjem srednjem velikostnem razredu, zdaj nekoliko po krivem zapostavljeni. Moda je pač moda, pride in gre, v avtomobilskem svetu zato trenutno močno burkajo valove križanci. Nam pa se je kljub temu zdelo, da je tradicionalnim karavanom vredno nameniti pozornost v najnovejšem primerjalnem testu.


PRIMA smo: Avto Fokus, Finance, Siol, Volan, Žurnal24 in Avtomobilizem.com.


V test PRIMA karavanov segmenta D smo vključili šest predstavnikov: Fordov Mondeo karavan (2014-), Oplovo Insignio Sports Tourer (2017-), Peugeotov 508 SW (2019-), Renaultov Talisman Grandtour (2016-), Škodin Superb Combi (2015-) in Volkswagnov Passat Variant (2014-).

Vsi kandidati so bili opremljeni z zmogljivejšim dizelskim motorjem in samodejnim menjalnikom, saj so bolj kot mestnim namenjeni relacijskim vožnjam. Njihove tehnične podatke si lahko ogledate v spodnji tabeli.

PRIMA D karavani-tehnicni podatki

Ker so tehnični podatki eno, izkušnja pa nekaj povsem drugega, smo se v velikem primerjalnem testu PRIMA s kolegi ponovno sistematično lotili pregleda in ocenjevanja različnih področij, za katere menimo, da so pomembna pri izbiri takšnih karavanov. Nekoliko večjo težo smo tokrat dali prostorski zasnovi in uporabnosti, ki sta pogosto glavni razlog za nakup karavana. Hkrati pa seveda nismo pozabili niti na ostale dejavnike, kot so vozne lastnosti, stroški lastništva ter nabor sodobnih vozniških pomagal. Za zaključek smo zbrali in ovrednotili še naše osebne vtise.

Seveda se zavedamo, da imajo kupci različne potrebe in zahteve, poleg tega pa so v veliki meri vezani na izbiro znamke, ki ji najbolj zaupajo. Naš namen je enak kot vedno: objektivno preveriti lastnosti ter po posameznih vsebinskih sklopih izpostaviti modele, ki pozitivno izstopajo iz povprečja. Pod črto pa vsak izmed uporabnikov dobro ve, katera od lastnosti mu pomeni več in katera manj.

Naša opažanja in ocene, ki izhajajo iz njih, smo vam tudi tokrat predstavili v obsežni reportaži.

Avtomobilizem.com (Foto: PRIMA.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Športni Toyotin Yaris bo predstavljen v Tokiu
Honda z reformo na pot izboljšanja kakovosti in dobičkonosnosti