Novice

Hyundai in Aptiv združujeta moči v skupnem podjetju

Irski Aptiv, ki smo ga včasih poznali kot Delphi Automotive, in Hyundai Motor Group vstopata v skupno podjetje, ki se bo osredotočilo na razvoj in proizvodnjo platform za avtonomna vozila.

Vrednost vlaganja skupine Hyundai Motor in Aptiva je ocenjena na 4 milijarde ameriških dolarjev, partnerja pa v posel vstopata z enakovrednim deležem. V sporočilu za javnost so pri korejskem proizvajalcu avtomobilov med drugim zapisali, da bo skupno podjetje v letu 2020 začelo s preizkušanjem popolnoma samodejno vozečih sistemov, v letu 2022 pa naj bi imeli za proizvodnjo pripravljeno avtonomno platformo, ki bo služila kot osnova za ponudnike samovozečih taksijev, upravljalce voznih parkov in druge avtomobilske proizvajalce.

Medsebojni dogovor med drugim določa, da bodo znotraj korejske skupine podjetja Hyundai Motor, Kia Motors in Hyundai Mobis prispevala skupno 1,6 milijarde ameriških dolarjev v denarju ter 0,4 milijarde ameriških dolarjev v storitvah avtomobilskega inženiringa, raziskav in razvoja ter dostopa do intelektualne lastnine. Reuters navaja, da gre za največjo investicijo skupine Hyundai Motor v ZDA, z njo pa naj bi poskušali dohiteti tekmece na področju razvoja samovozečih avtomobilov.

Na drugi strani bo Aptiv prispeval svoje obstoječe tehnologije samodejne vožnje, intelektualno lastnino ter delo približno 700 zaposlenih, ki so osredotočeni na razvoj prilagodljivih avtonomnih voznih rešitev. V podjetju naj bi trenutno že imeli v uporabi približno 100 samovozečih vozil, od katerih naj bi jih bilo nekaj v poslovni rabi v Las Vegasu. S samovozečimi avtomobili naj bi podjetje opravilo že več kot 70.000 samodejnih voženj, za katere so stranke plačale, izkušnjo pa v povprečju ocenile na 4,95 (od 5) zvezdic.

Novo skupno podjetje bo vodil Karl Iagnemma, ki prihaja iz Aptiva. Sedež podjetja bo v Bostonu, več tehnoloških centrov pa bo razporejeno na lokacijah v ZDA in v Aziji. Korejski del poslovanja naj bi služil tudi kot ključni tehnološki center za področje testiranja platform storitev samodejne vožnje zaradi prednosti, ki jih prinašata “močna prisotnost” Hyundaija na lokalnem avtomobilskem trgu ter infrastruktura 5G.

Avtomobilizem.com (Vir: Hyundai, Aptiv, Autoblog, Reuters. Foto: Hyundai Motor.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Mercedes-Benz prilagaja prodajne strategije
Dejanja Carlosa Ghosna tudi pod drobnogledom ameriških oblasti