Novice

Dejanja Carlosa Ghosna tudi pod drobnogledom ameriških oblasti

Nissan in Carlos Ghosn naj bi se z ameriško agencijo za nadzor vrednostnih papirjev in borzo (SEC) pogodila za plačilo denarne kazni.

Poravnavo naj bi sklenili v izogib nadaljnjim postopkom s strani agencije SEC v povezavi z aktualnimi obtožbami zoper bivšega vodilnega moža naveze Renault–Nissan–Mitsubishi, ki so jih proti njemu vložile japonske oblasti po aretaciji v lanskem novembru. Januarja je namreč SEC pričel samostojno preiskavo dejanj, ki jih Carlosu Ghosnu očitajo na Japonskem. Ugotovili so, da naj bi Ghosn, Kelly ter peščica ostalih vodilnih pri Nissanu prikrili preko 90 milijonov dolarjev (82 milijonov evrov) izplačil, ki naj bi jih dobil Carlos Ghosn, obenem pa so pripravljali povečanje njegovega nadomestila ob upokojitvi za več kot 50 milijonov dolarjev (45,5 milijonov evrov). Ghosn in Kelly nista dejanj niti zanikala niti priznala.

Preiskava ameriških nadzornikov je pokazala, da naj bi po letu 2009, potem ko je japonska vlada uzakonila obvezno poročanje o dohodkih vodilnih, višjih od 100 milijonov jenov (takrat približno 1 milijon ameriških dolarjev), pri Nissanu pričeli s prikrivanjem znatnega dela prihodkov Carlosa Ghosna pred javnim razkritjem ter mu z goljufijo in s prirejanjem dokumentacije omogočili povečanje nadomestila ob upokojitvi.

Po besedah Stevena Peikina, predstavnika agencije SEC, so bili predstavljeni podatki o dohodkih Carlosa Ghosna napačni in zavajajoči za vlagatelje. Pogoji poravnave določajo plačilo 15 milijonov dolarjev (13,6 milijona evrov) podjetju Nissan ter plačilo 1 milijona dolarjev (0,9 milijona evrov) Carlosu Ghosnu, medtem ko naj bi Greg Kelly pristal na plačilo 100.000 dolarjev (90.000 evrov) globe. Glede na podpisan sporazum Carlos Ghosn v prihodnjih desetih letih ne bo smel zasedati vodilnih položajev v korporacijskem svetu. Po besedah Ghosnovih odvetnikov jim bo podpis sporazuma omogočil nemotene priprave na sojenje pred japonskim sodiščem, ki naj bi se predvidoma pričelo v aprilu prihodnjega leta.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Nissan. )

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Hyundai in Aptiv združujeta moči v skupnem podjetju
Honda do 2021 iz evropske ponudbe umika dizle