Novice

Mercedes-Benz prilagaja prodajne strategije

Prodajni strategi Mercedes-Benza so se odločili prevetriti postopek prodaje njihovih avtomobilov preko mreže pooblaščenih prodajalcev ter uvesti nekaj novosti.

Po besedah Britte Seeger, direktorice oddelka prodaje in marketinga, naj bi bila v teku pogajanja s partnerji njihove prodajne mreže. Cilj pogajanj naj bi bila omejitev višine popustov, saj naj bi pri Mercedes-Benzu želeli večji nadzor nad samim postopkom prodaje in prodajnimi cenami. Končni cilj je zagotoviti enotne pogoje kupcem ter ohraniti željeno višino marž, kot predpripravo na povečanje deleža prodaje preko spleta. Po njihovih načrtih naj bi tako do leta 2025 povečali spletno prodajo novih vozil s sedanjih 5 odstotkov na 25 odstotkov. Kljub temu pa še naprej ostaja dovolj manevrskega prostora za pooblaščene prodajalce, saj naj bi po njenem mnenju vsaj 80 odstotkov spletnih kupcev potrebovalo nasvet prodajalca.

Reorganizacija prodajne mreže naj bi potekala postopoma, trenutno pa je projekt v testni fazi na Švedskem, kjer naj bi znamka že imela večji nadzor nad dogajanjem, tamkajšnja prodajna mreža pa naj bi svoje storitve izvajala po vnaprej dogovorjenih tarifah. Zaenkrat še ni konkretne časovnice, kdaj naj bi novi prodajni model prešel v uporabo tudi v ostalih državah, po besedah Britte Seeger pa naj bi pogodbenim partnerjem kljub spremenjenim pogojem še naprej omogočal zadosten zaslužek.

Vozila znamke Mercedes-Benz naj bi bila tako naprodaj po enotnih cenah na vseh prodajnih platformah, pilotni preizkus na Švedskem pa naj bi, kljub zapletenosti uvajanja sprememb, pokazal, da tovrstna prodajna strategija prinaša želene rezultate tako kupcem kot tudi prodajalcem.

S prehodom v smeri centralnega določanja cen in preobrazbe tradicionalnih pooblaščenih zastopnikov za prodajo v storitvene centre, kjer stranke dobijo odgovore na vprašanja, se odpravijo na testno vožnjo in prevzamejo nov avtomobil, naj bi se trenutno ukvarjali tudi v skupini Volkswagen, o njej pa naj bi razmišljali tudi nekateri drugi proizvajalci.

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar. Foto: Mercedes-Benz.)

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Mercedes-Benz prilagaja prodajne strategije"


Bucko99
4 leta 7 meseci nazaj

Po tej logiki bo počasi poklic prodajalec avtomobilov izumrl…

cashy
4 leta 7 meseci nazaj

“tovrstna strategija prinaša želene rezultate tako kupcem…” Sliši se, kot da je želeni rezultat kupca, da avto čim dražje plača in tako omogoči podjetju čim boljšo maržo 😀

 
Evropski proizvajalci avtomobilov proti izstopu Velike Britanije iz EU brez dogovora
Hyundai in Aptiv združujeta moči v skupnem podjetju