Novice

Hyundai je razkril električno Kono

Hyundai odločno koraka po začrtani poti električne ofenzive. Kar je v minulih mesecih že večkrat napovedal, je zdaj tudi uresničil: razkril je vse bistvene tehnične podrobnosti o Koni Electric.

Po Ioniqu so tako zdaj z električno Kono Korejci stopili na področje, kjer so povsem brez konkurence. Kona Electric je namreč zaenkrat – in zelo verjetno bo še več mesecev – prvi in edini mali električnih terenec. Kljub korenitemu naskoku pa Korejci niso skoparili z naprednostjo in vsesplošno uporabnostjo avta.

Bistvo avta je seveda njen električen pogon. Pravzaprav celo dva. Prvi, šibkejši, sestavljata 99-kilovatni (135 KM) elektromotor, ki žene prednji par koles in 39,2-kilovaturna litij-ionska baterija, vgrajena v dno avta. Vstopna Kona Electric pospešuje do stotice 9,3 sekund, neha pospeševati pa, tako kot sorodni Ioniq Electric, pri hitrosti 165 km/h. Korejci s tako motorizirano električno Kono ciljajo na povprečno porabo 14,8 kWh/100 km (po metodi WLTC), kar naj bi zagotavljalo 300-kilometrski domet z eno polnitvijo.

V vseh pogledih zmogljivejšo različico žene 150-kilovatni (205 KM) elektromotor, ki jo požene do sto v 7,6 sekundah. Upoštevajoč kar 64-kilovatno zalogo električne energije in po WLTC-ju ocenjeno porabo energije 15,2 kWh/100 km, naj bi močnejša Kona Electric zmogla priti do 470 km daleč z eno polnitvijo baterije. Ne glede na izpeljanko pa bosta obe različici omejeni na največjo hitrost 165 km/h.

Zasnova pogonskega sklopa in baterije dovoljuje v celoti ohranjene notranje mere avta. Res je, da je električna Kona od tradicionalno gnane višja za 20 mm, a sta zato njen v osnovi 373-litrski prtljažnik in prostor za potnike identično velika in za ta avtomobilski razred kar radodarno odmerjena.

Po zaslugi vgrajenega hitrega 100-kilovatnega DC polnilnika je moč obe bateriji napolniti do 80-odstotne zaloge v 54 minutah. Za optimalno regeneracijo kinetične energije med vožnjo pa so Koni vgradili identičen sistem prilagodljive stopnje regeneracije, kot ga ima tudi električni Ioniq, kjer je možno v najbolj intenzivni stopnji regeneracije pri večjih avtocestnih hitrostih regenerirati energijo tudi s stopnjo preko 80 kW.

Iz Ioniqa so se v Kono prebili tudi na računalniškem zaslonu »narisani« merilniki, kot tudi tipke »shift-by-wire« za poveljevanje pogonskemu sklopu. Pametne telefone, ki to omogočajo, bo možno tudi v Koni Electric polniti v odložišču na brezžični način. Ker je Kona Electric zelo sodoben avto, pa omogoča tudi celo kopico možnosti povezljivosti z vami in svetom, vozniško izkušnjo pa naj bi naredila varnejšo in zanesljivejšo tudi cela četica asistenčnih sistemov. V nasprotju z Ioniqom, za katerega Korejci niso predvideli možnosti namestitve strešnega prtljažnika ali vlečne kljuke, so pri Koni dali jasno vedeti, da je na streho, kot pri običajni Koni, možno namestiti strešni prtljažnik in s tem dodatno povečati uporabnost avta.

Kdor bo odpotoval v prvem tednu marca v Ženevo, si bo lahko Kono Electric ogledal tudi na lastne oči, saj jo bodo Korejci tam postavili v živo na ogled tudi širši javnosti.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Hyundai.)

Mnenja uporabnikov

3 komentarjev za "Hyundai je razkril električno Kono"


JG2
6 leta 1 mesec nazaj

Odličen domet. Pa če bo v realnosti 300-350 km to še vedno zadostuje.

mrtwelvetrees
6 leta 1 mesec nazaj

4×4 pa najbrž odpade?

 
Volkswagen napovedal T-Roc kabriolet
Volvo potegnil črto pod bencinske motorje