Novice

Hyundai Mobis razvil tehnologijo avtomobilskih žarometov z možnostjo projiciranja

Tehnološko podjetje, ki deluje pod okriljem korejskega avtomobilskega proizvajalca Hyundai, razkriva novo tehnologijo avtomobilskih žarometov.

Strokovnjaki podjetja Hyundai Mobis so razvili novo generacijo avtomobilskih žarometov z možnostjo projiciranja različnih podob (prometnih znakov) in teksta  na cestno površino pred vozilom z namenom povečanja varnosti vseh sodelujočih v prometu. Sistem HD Lightning ob podpori kamer na vozilu deluje v kombinaciji z navigacijo in naj bi po besedah predstavnikov korejskega tehnološkega podjetja dopolnjeval prikaz projicirnega sistema na vetrobranskem steklu, obenem pa tudi omogočal komunikacijo z ostalimi udeleženci v prometu.

Svetlobne znake projicira na cesto

Nove žaromete sestavlja 25.000 svetlobnih elementov LED (250-kratnik števila svetlobnih elementov v običajnih žarometih) vHyundai Mobis HD Lightning System_2 kombinaciji s sistemom 1,3 milijona mikro ogledal. Širina posameznega svetlobnega elementa LED je le 0,04 mm, kar je tanjše od človeškega lasu, medtem ko je širina ogledal le 0,01 mm. Kombinacija svetlobnih elementov, ogledal in napredne programske opreme omogoča natančen prikaz različnih podob: v primeru del na cesti bo sistem 15 metrov pred vozilom prikazal znak za dela na cesti v velikosti 1,5 metra, za povečanje varnosti pešcev pa na primer prikazal virtualni prehod za pešce.

Sama ideja projiciranja s pomočjo avtomobilskih žarometov sicer ni nova, saj so že pred leti pri Mercedes-Benzu uvedli digitalne žaromete v prestižnem modelu Maybach razreda S, lani pa so pri Fordu predstavili podoben sistem projicirnih žarometov. Ti s prikazom prometnih znakov in opozoril na nevarnost na cesti, pa tudi prikazom usmeritev pred ovinki ali navidezne poti okoli kolesarjev, vozniku podajajo informacije brez potrebe po odvračanju pogleda s ceste. Predstavniki podjetja Hyundai Mobis so ob najavi omenili možnost uporabe prihajajočih žarometov tudi pri avtonomnih vozilih, v katerih bo v prihodnosti pomembna predvsem integracija različnih komponent v enoten sistem ob pomoči napredne programske opreme.

Avtomobilizem.com (Vir: Hyundai Mobis, Motor Authority. Foto: Hyundai Mobis.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Če je baterija ključ za prihodnost, imajo Kitajci vajeti v svojih rokah
BMW v prihodnost z bolj purističnim oblikovalskim pristopom