Novice

Hyundai razvija pametni tempomat na podlagi umetne inteligence

Tehnologija naj bi temeljila na učenju z beleženjem voznikovega načina vožnje.

Sistem samoučečega tempomata (SCC-ML – Smart Cruise Control – Machine Learning) nadgrajuje programsko opremo obstoječega sistema za pomoč vozniku (ADAS) ter naj bi bil predviden za vgradnjo v prihajajoča vozila znamke. Temeljil bo na tehnologiji, ki bo z zbiranjem voznikovih voznih vzorcev ustvarjala uporabniku prilagojeno uporabniško izkušnjo, skupaj s prihajajočim sistemom Highway Driving Assist, ki vključuje samodejno pomoč pri menjavi voznega pasu, pa naj bi omogočal avtonomno vožnjo med drugim in tretjim nivojem.

Pametni tempomat (SCC) omogoča bistveno sestavino avtonomne vožnje ter obenem predstavlja osnovo za delovanje sistema ADAS, saj  ohranja oddaljenosti od vozila pred nami, medtem ko potujemo z nastavljeno hitrostjo. Nova tehnologija naj bi združevala funkcijo pametnega tempomata in učenje s pomočjo umetne inteligence v sistem, ki na podlagi voznikovih vzorcev in navad, pridobljenih s strojnim učenjem, omogoča vožnjo z enakim vzorcem.

Voznik ročno nastavi in prilagodi parametre, kot so želena oddaljenost do vozila pred njim ter hitrost in pospešek, sistem pa s pomočjo umetne inteligence naučene nastavitve ustrezno prilagodi. Za strojno učenje uporablja podatke, pridobljene z različnimi tipali (prednja kamera, radar). Pridobljene podatke ustrezno obdela centralni računalnik in iz njih izlušči ustrezne podrobnosti, s pomočjo katerih določi voznikove vzorce vožnje.

Vzorec vožnje lahko razvrstimo na tri dele : oddaljenost od spredaj vozečih vozil, hitrost pospeševanja ter odzivnost na vozne razmere. Ob vsem tem računalnik seveda upošteva še trenutne vozne razmere in hitrost.

Podatki o voznih vzorcih se na podlagi informacij tipal nenehno posodabljajo, tako da vedno odražajo voznikov najnovejši slog vožnje. Verjetno ni potrebno poudariti, da je pametni samoučeči tempomat programiran tako, da ne beleži drznih voznih vzorcev, saj le tako lahko zagotavlja varnost in zanesljivo delovanje.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Hyundai.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Nemški parlament zavrnil predlog omejitev hitrosti na avtocestah
Znani so kandidati za Evropski avto leta 2020