Novice

Hyundai razvija sistem za prepoznavo hitrostnih ovir

Hyundai je v ZDA vložil nov patent za sistem, ki bo samodejno prepoznal hitrostne ovire. S pomočjo signala GPS, kamere in številnih senzorjev bo prepoznal ter v trenutku izmeril višino, širino in zaobljenost hitrostne ovire. V kolikor bi bilo vozilo prehitro, bi sistem s pomočjo opozorilnega signala javil vozniku, naj upočasni.

Hyundai je v patent vključil številne tehnologije, ki so dandanes že na voljo, vendar so jih inženirji uporabili v povsem novi smeri. GPS, kamera in številni senzorji prenašajo podatke in programska oprema, glede na obliko hitrostne ovire, izračuna priporočeno hitrost, s katero naj vozilo zapelje čez njo.

V primeru, da voznik vozi s hitrostjo, višjo od izračunane, ga bo sistem s pomočjo varnostnega opozorila opozoril na previsoko hitrost.

Patent prinaša neposredno rešitev za problem, ki pri večini voznikov pravzaprav ni problem, saj večina primerno upočasni in varno zapelje čez hitrostno oviro. Korejski proizvajalec vozil še ni podal uradne izjave glede najnovejše tehnologije, vendar bi lahko slednja služila za avtonomna vozila in njihovo prepoznavanje hitrostnih ovir, ki jim pri nas radi rečemo ležeči policaji.

Kombinacija sistemov bi morala v avtonomnem vozilu, namesto opozarjanja, aktivno uporabiti zavoro in upočasniti vožjo, s čimer bi lahko  vozilo čez hitrostno oviro zapeljalo razmeroma počasi in varno.

Avtomobilizem.com (Vir: Autoblog. Foto: Hyundai.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Infinity Q30 potrjen za Frankfurt
Nürburgring zapira vrata podiralcem rekordov