Novice

Hyundai s tremi avtonomnimi Nexi prevozil 190 km

Da so Korejci poslali tri avtonomno vozeče avte 190 kilometrov daleč, ni več nič posebnega. Kar je zanimivo je, da je bila to prva pot, ki so jo izvedli z avtomobilom na gorivne celice, opremljenim s sistemom četrte stopnje avtonomnosti in v čisto običajnem odprtem javnem prometu.

Razen pritiskov na tipki »Cruise« ter »Set« s strani »voznikov« so tako trije avtomobili Hyundai Nexo opravili pot od Seula do Pjongjanga v običajnem prometu med vsemi ostalimi avtomobili v skladu s cestnoprometnimi predpisi in tudi pri najvišjih dopustnih hitrostih, ki jih dovoljujejo avtoceste v Koreji (110 km/h). Na poti naj bi Nexi uspešno opravili tudi s cestninsko postajo ter večkrat uspešno menjavali vozne pasove, sledili prometnemu toku ter se razporejali med ostalimi vozili.

Navkljub z odliko opravljenemu preizkusu na odprtih cestah pa tudi Hyundai napoveduje začetek komercialne pripravljenosti avtonomnih avtomobilov četrte stopnje šele za leto 2021. Predpogoji zanjo so avtonomnosti prilagojena infrastruktura tako imenovanih pametnih pilotnih mest oziroma stopnja povezljivosti določenih področij, kjer bi se tak avtomobil lahko »orientiral v prostoru«. Končna, peta stopnja avtonomne tehnike, ki tovrstne nadgradnje infrastrukture ne bo potrebovala, bo po zagotovilih Hyundaia zrela za komercialno rabo šele leta 2030.

Avtomobilizem.com (Vir: Autoblog. Foto: Hyundai)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Snežne vragolije z Nissanom 370Z
Mazdine novosti za Ženevo