Novice

Ime BMW M5 Edition 35 Years pove vse

Že 35 let mineva od predstavitve prvega čistokrvnega volka v ovčji koži, prvega uradnega BMW-ja M5. Uradnega zato, ker so Nemci že pred njim predstavili nekaj zmogljivejših izpeljank serije 5, a so te črko M v imenu »nosile« še bolj sramežljivo.

In če je izhodiščno ime M5 ostalo nespremenjeno vseh 35 let, se je marsikaj okoli njega močno spremenilo. Takratni atmosferski in 210-kilovatni (286 KM) 3,5-litrski vrstni šestvaljnik, ki je bil, mimogrede, združen samo s petstopenjskim ročnim menjalnikom, je danes, v izpeljanki Competiton, osemvaljni 4,4-litrski in z dvema turbinama podprti monstrum s 625 KM in 750 Nm navora, ki se prenašajo skozi osemstopenjski samodejni menjalnik na vsa štiri kolesa. To zadošča za pospešek do sto v 3,3 sekundah, mimo meje 200 km/h pa švigne po 10,8 sekundah.

Kakšno »naključje«, a BMW-jev oddelek Individual je za obeležitev 35-letnice vzel za osnovo pri pripravi posebne številčno omejene naklade BMW M5 Edition 35 Years, ali po nemško BMW M5 Edition 35 Jahre, ravno izpeljanko M5 Competition. Ta je pod črto dejansko samo kozmetično dodelana, pri čemer so spremembe na zunanjosti razmeroma skromne. Karoserije vseh bodo odete v »zamrznjen« odtenek temno sivega mat laka. Platišča, ravno tako lakirana v grafitno sivo barvo, bodo 20-palčna. Komur serijsko v paketu Competition primaknjen zavorni sistem M-Compound, ki ima v tem primeru v črno obarvane zavorne čeljusti, ni dovolj, mu BMW »dovoli« seči globje v žep in izbrati tako imenovane keramične zavore s kontrastnim zlatim leskom zavornih kolutov na črni podlagi.

Kontrast črnine in zlata se nadaljuje tudi v notranjosti avta. Tam srečamo namreč črno merino usnje, sešito s kontrastnimi šivi v zlati barvi. A s tem zlata v kabini še zdaleč ni konec. V izobilju ga je mogoče najti tudi na dekorativnih oblogah armaturne plošče, saj so te narejene iz, BMW-jev opis, zlato eloksiranega aluminija z vzorcem ogljikovih vlaken. Poseben pedigre modela je dodatno vgraviran na oblogi sredinske konzole ter na pragovih pod vrati. Za vsak primer, da lastnik ne bi kdaj pozabil, kaj točno vozi.

BMW Individual bo izdelal skupno 350 enot BMW M5 Edition 35 Years, cena zanj (v Nemčiji) pa je »skromnih« 141.240 evrov. S to ceno je, glede na »osnovni« M5 Competiton, dražji za točno 12.640 evrov.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: BMW.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Škoda pred razkritjem malega električnega avtomobila
Hibridni sistem prihajajočega Volkswagen Golfa