Novice

Infiniti pripravlja platformo za elektrificirano prihodnost

Roland Krueger, predsednik Infinitija, je minuli ponedeljek publiki v okviru oblikovalskega dogodka zagotovil, da že poteka intenziven razvoj popolnoma nove elektrificirane platforme.

Njena posebnost je, da bo izdatno prilagodljiva ter posledično uporabljena skoraj pri vseh Infinitijih od leta 2021 naprej (izjema bo največji športni terenec QX80). Kruger je pri tem tudi zagotovil, da bo platforma edinstvena znamki, saj bodo pri njej uporabili samo nekaj manjših komponent velikoserijsko proizvajanih Nissanov.

Platforma bo zasnovana z dvema tipoma pogona v mislih. Prvi bo strogo električen, kjer bo energijo zagotavljala izključno v vozilo vgrajena baterija. Pri drugem gre za Nissanov hibrid e-Power z manjšim bencinskim motorjem v službi podaljševalnika dometa, saj bo ta mehansko odklopljen od koles služil zgolj kot generator. Kolesi, oziroma kolesa, bo namreč tudi pri njem gnal elektromotor (oziroma dva). Francois Bancon, vodja oddelka za razvoj povezljivosti in avtonomne tehnike pri Infinitiju, je pri tem omenil, da naj bi bilo možno poleg elektromotorja ob prednji in zadnji osi primakniti v pogonski sklop še tretjega. Kam in kako točno bi ga vklopili v sklop ni pojasnil, zagotovil pa je, da se v tem primeru pogovarjamo o sistemski moči preko 400 »konj«.

Prvi »uporabnik« ideje o novi platformi naj bi bil januarja letos v Detroitu predstavljen Q Inspiration. Japonci se poleg tega trudijo utrditi Infiniti kot premium znamko, za dosego tega cilja pa je zagotovo pomemben tovrsten model, ki odmeva v javnosti. Po zagotovilih Infinitija naj bi ravno Q Inspiration nakazoval bodočo generacijo Q70, a model nad njim, torej Q80, nikakor ni.

Elektrificirana limuzina naslednje generacije naj bi bila eden od petih modelov, ki jih nameravajo Japonci začeti proizvajati lokalno na kitajskem trgu v prihodnih petih letih. Lokalizacijo proizvodnje bodo začeli že letos, ko bodo s tekočih trakov na Kitajskem začeli potiskati sveži QX50.

Elektrifikacija pogonov je ključnega pomena za Infinitijevo strategijo rasti, še posebej na Kitajskem, kjer so oblasti zapovedale obvezo po občutni elektrifikaciji avtomobilskega trga v prihodnjih letih. Upoštevajoč vse to se zdi njihov cilj, imeti leta 2025 v vsakem drugem prodanem novem avtomobilu elektrificiran pogon, povsem uresničljiv.

Avtomobilizem.com (Vir: Automotive News. Foto: Infiniti.)

 

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Mercedes-Maybachova vizija luksuza v podobi križanca
Hyundai i20 odslej brez dizelskih motorjev