Novice

Investicijska prevara v obliki avtobusa prihodnosti

Se spomnite prototipa avtobusa, ki bi moral spremeniti mobilnost kitajskih cest? No, očitno se je projekt naglo zaustavil, saj so aretirali 32 ljudi, zaposlenih v investicijski družbi, ki je podprla projekt.

Nenavaden projekt avtobusa, ki se vozi na posebej prirejenih tračnicah z dvignjenim potniškim delom, naj bi omogočal, da pod njim nemoteno vozijo druga vozila. Kljub prvotnemu navdušenju je že na začetku sprožil nekaj dvomov, predvsem so se številni spraševali o končni ceni projekta ter kako bi pod njim na primer vozili avtobusi in tovornjaki.

Lanskega avgusta je Transit Elevated Bus v mestu Qinhuangdao prvič opravil testno vožnjo, takrat pa so se dvomi o uspešnosti projekta še poglobili. Novinar New York Timesa je poročal, da je videl investitorje, kako so na sedežu podjetja v Huaying Kailaiju puščali darila in domov odhajali s polnimi vrečami denarja. Zhang Wei, direktor razvoja TEB Tech, je na vprašanja novinarja glede teh opažanj odgovoril: ”Smo le zasebno tehnološko podjetje. Nismo podjetje s kovčki za nelegalno zbiranje denarja. Vse, kar počnemo, je odobreno s strani povezanih vladnih oddelkov in če bi bili ilegalno podjetje s finančnimi težavami, zakaj bi se lokalne oblasti še vedno zanimale za nas?”

Zgodba sedaj dobiva epilog: aretiranih je bilo 32 ljudi, po poročanju Beijing News pa naj bi bil projekt le krinka za nabiranje denarja, avtobus prihodnosti pa investicijska prevara, brez kakršnekoli znanstvene inovacije.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: TEB.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Subaru Impreza bo v evropskih prodajnih salonih šele naslednje leto
Modeli Volvo od leta 2019 samo še z elektrificiranimi pogoni