Novice

Iskrivi Up! nosi oznako GTi

Volkswagen je držal obljubo in je začel širiti ponudbo športnih vozil. Prvi izmed novincev s prepoznavno oznako GTi je iskriva različica Up!-a, ki jo bodo predstavili prihodnji teden na srečanju ljubiteljev vozil GTI ob Vrbskem jezeru.

Up! GTi je skupen projekt oddelka za razvoj cestnih vozil in oddelka R, ki razvija športne modele. Mala nabrita raketa sledi duhu prvotnih vozil GTi, zato ima spredaj nameščen močnejši agregat, se ponaša z izboljšano aerodinamiko in prenovljenim vzmetenjem. Od običajnih modelov se Up! GTi ne bo razlikoval le po moči, temveč bo na cesti v trenutku prepoznaven tudi po začinjeni zunanjosti.

Različico GTi poganja litrski trivaljni agregat s 85 kilovati moči in 230 njutnmetri navora. Ker se kazalec na tehtnici ustavi že pri 997 kilogramih, ima up! GTi odlično razmerje med močjo in maso. Volkswagen je prvo generacijo Golfa GTi predstavil pred 41 leti, takrat pa so vanj namestili atmosferski štirivaljni 1,6-litrski agregat z 81 kilovati moči. Prapradedek današnjemu Up!-u je imel takrat vsega 810 kilogramov, zato se je z zlatimi črkami zapisal v zgodovino avtomobilizma in ljubiteljev športnih vozil.

Mali motorček lahko najdemo tudi v prenovljenem Golfu, od večjega brata pa je prevzel tudi sistem rekuperacije energije, sistem stop&start in filter majhnih delcev, ki omogoča, da mali litrski trivaljnik že dosega najnovejše emisijske standarde WLTP. Dodatno so nanj namestili še zvočni ojačevalec, ki umetno ustvarja športni zvok motorja. Navor se prenaša na prednji kolesni par preko 6-stopenjskega samodejnega menjalnika. Kot pravijo Nemci, potrebuje za pospeševanje do stotice 8,8 sekund in doseže najvišjo hitrost 197 km/h.

Poleg sprednjega vzmetenja MacPherson in zadnje torzijske osi je Up! GTi opremljen s posebnimi vzmetmi in blažilniki ter 15 milimetrov nižji kot običajni Up!.

Kot so že potrdili, bo poleg trivratne različice na voljo tudi petvratni Up! GTi. Obe različici bosta na ceste zapeljali v začetku leta 2018.

Avtomobilizem.com (Vir: Carmagazine, Autocar. Foto in video: Volkswagen.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Iskrivi Up! nosi oznako GTi"


srcnik
6 leta 11 meseci nazaj

Kar kulski, čeprav bo verjetno precej drag, ampak kljub temu podpiram športne verzije ki bazirajo na bolj ljudskih modelih 🙂

 
Prihaja druga generacija električnega Nissana Leaf
Bo Fiat Argo kdaj zašel tudi v Evropo?