Novice

Jaguar je osvežil športni kupe in roadster F-Type

Četudi so Angleži posvojili tako športne terence kot tudi elektrifikacijo v vseh oblikah in različicah, očitno ostajajo zvesti tudi športnim modelom. Dokaz temu je prepoznati v modelu F-Type, ki so mu namenili osvežitev podobe in tehnike.

Osvežitev podobe je prepoznavna na običajnih mestih, spredaj in zadaj. Žarometa spredaj in svetilke zadaj so tako po novem ožje in opremljene v celoti s tehniko LED, preoblikovana pa je tudi motorna maska in odbijača. Nov je še motorni pokrov, na boku pa je prepoznati spremenjeno podobo platišč in prednjih blatnikov s hladilnimi odprtinami.

V kabini je glavnina ohranjena, izstopata pa 12,3-palčni računalniški zaslon namesto klasičnih merilnikov ter večopravilna enota  Touch Pro, ki med drugim podpira povezljivost Apple Carplay ter Android Auto. Multimediji so dodali še funkcionalnost nadgradnje programske opreme na daljavo, kar pomeni da za posodobitve ne bo treba nujno obiskati servisne delavnice.

Pri novincu bo moč izbirati med skupno tremi motorji. Vstopni bo dvolitrski turbobencinar s 300 KM moči in 400 Nm navora, kar zadostuje za pospešek do stotice v 5,7 sekundah in največjo hitrost 250 km/h. Naslednjo stopničko predstavlja nadtlačno polnjeni petlitrski V8 z največ 331 kW oziroma 450 KM moči in 580 Nm navora. Tudi ta je, tako kot štirivaljnik, združen s klasičnim osemstopenjskim samodejnim menjalnikom, ki ostaja edina menjalniška opcija v F-Typeu. Med pogoni je moč izbirati med klasično zadaj gnano izpeljanko ali vsekolesno gnano različico AWD. Zanimivo pri tem je, da neodvisno od zasnove pogona traja pospešek do stotice v obeh primerih 4,6 sekunde, največja hitrost je pa omejena na 285 km/h.

Najboljši F-Type je še naprej F-Type R, ki iz osemvaljnika razvija največ 423 kW oziroma bolj domačih 575 KM moči ter 700 Nm navora. Ta opravi z izzivom pospeška do stotice v 3,6 sekundah, najhitreje pa se vozi 300 km/h. Za razliko od ostalih so izpeljanki R namenili tudi konkretno nadgradnjo mehanike. Ta obsega korenito dodelano in športno togo nastavljeno podvozje, ki vključuje prilagodljivo vzmetenje, debelejša stabilizatorja spredaj in zadaj ter bolj togo vpetje vodil obeh prem. Zalogi moči in športnemu značaju avta primerna so tudi posebej široka in nizkopresečna 20-palčna kolesa.

Jaguar je v povezavi z obema osemvaljnikoma izpostavil tako imenovano funkcijo tihi start (Quiet Start). Ta, kot že samo ime namiguje, naj bi omogočala tišji zagon motorja s pomočjo električno krmiljenega obvodnega ventila v izpušnem sistemu, ki ob zagonu ostane zaprt in tako omeji motorni trušč skozi izpušni sistem.

Novinca naj bi bilo na njihovem domačem trgu možno že naročiti, cena vstopnega modela pa znaša 54.060 £ oziroma okoli 60.000 €.

Avtomobilizem.com (Vir: Motor Authority. Foto: Jaguar.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Bentleyeva omejena serija Continentala GT
Peugeot ponovno pripravljen za Le Mans