Novice

Jaguar Land Rover razvija sistem brezkontaktnega upravljanja

Večopravilni sistemi v avtomobilih so v zadnjih dveh desetletjih postali resnično večopravilni. Medtem ko je sodobnim sistemom skupno izrazito zanašanje na sredinsko nameščene dotično občutljive zaslone, so Britanci najavili, da razvijajo njihovo naslednjo generacijo – sistem brezdotičnega upravljanja.

Bistvo Jaguar Land Roverjeve novosti je v združitvi nove programske opreme, skupka tipal in umetne inteligence v sistem, ki naj bi znal zgolj na osnovi gibov rok uporabnikov predvidevati naslednje ukaze na večopravilnem sistemu -torej brez potrebe po dejanskem fizičnem dotiku zaslona ali drugih elementov infotainment sistema.

Pri tem so inženirji sledili cilju razvoja brezkontaktnega sistema, ki bo pomagal ohranjati osredotočenost voznika na cesti ter omejil širjenje bakterij in virusov, v projektu pa so se povezali z raziskovalci na univerzi v Cambridgu.

Nova tehnika združuje Jaguar Land Roverjev aktualni sistem s tipali za nadzor voznika. Tipala vključujejo sledilnik gest, ki deluje na osnovi vizualnega zaznavanja, sledilnik pogleda oči ter tipala, ki zaznavajo gibanje na osnovi radijskih frekvenc. Sistemu naj bi za izvedbo željenega voznikovega ukaza zadoščalo že zgolj »lebdenje« voznikovega prsta nad »gumbom« oziroma »tipko« na zaslonu, pri tem pa naj bi sistem prepoznal namen voznika tudi, če se bo njegov prst nekoliko premikal nad tipko kot posledica zibanja avta med vožnjo.

Laboratorijski testi ter dejanska uporaba sistema v praksi naj bi pokazali, da brezkontaktna tehnika zmanjša čas voznikovega fizičnega ukvarjanja z večopravilnim sistemom tudi do 50 odstotkov. V teoriji naj bi ta čas voznik namenil vožnji in spremljanju dogajanja okoli ter pred avtom ter s tem zmanjšal nevarnost trka.

Jaguar Land Rover je čas, ko je (po zaslugi pandemije Covid-19) širjenje virusov in bakterij zelo visoko na lestvici pozornosti, izkoristil tudi za poudarjanje dodatne prednosti njihove brezkontaktne novosti. Virusi in bakterije se med ljudmi in tudi sicer pogosto prenašajo ravno z dotikom, zato je vsakršna možnost zmanjšanja potrebe po dotikanju dobrodošla. Se pa človek vseeno vpraša, koliko to zares šteje v avtu, ki ga človek uporablja praviloma sam ali največ s sovoznikom. Profesor Simon Godsill iz univerze v Cambridgu ob tem dodaja, da bo prej ali slej ta tehnična novost »pljusknila« tudi preko meja avtomobilske industrije. Dejstvo je namreč, da danes ljudje dotične zaslone uporabljamo na vse številčnejših napravah, med drugim tudi na pametnih telefonih. Zmanjšanje potrebe po njihovem dotikanju bi lahko znižalo tveganje za prenašanje bolezni med ljudmi.

Novi koncept upravljanja večopravilnega sistema umeščajo Britanci v nabor Jaguar Land Roverjevih sistemov in elementov vizije »Destination Zero«, iniciative narediti njihove modele varnejše in do okolja prijaznejše.

Avtomobilizem.com (Vir: Auto Express. Foto: Jaguar Land Rover.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Jaguar Land Rover razvija sistem brezkontaktnega upravljanja"


xxl
3 leta 8 meseci nazaj

Krneki.

 
Prototip električnega Mustanga Mach-E 1400 postavlja nove mejnike
Ford širi družino različic Active še na Tourneo Connect in Transit Connect