Novice

Prototip električnega Mustanga Mach-E 1400 postavlja nove mejnike

Ford Performance je v sodelovanju s podjetjem RTR pripravil prototip električnega dirkalnika, ki odpira novo poglavje športne vožnje.

Mustang Mach-E 1400 se, podobno kot električni dirkalnik Mustang Cobra Jet 1400, lahko pohvali s preko 1.400 KM (1419 KM), ki mu omogočajo ekstremne zmogljivosti. Z lahkoto osvaja dirkališča, ne ustraši pa se niti stez za preskus pospeševanja (drag racing) ter nadzorovanega drsenja (driftanja) v slogu kaskaderskih filmov Gymkhana.

Ekipa inženirjev Fordovega športnega oddelka Ford Performance je v sodelovanju s podjetjem RTR razvila prototip s karoserijo Mustanga Mach-E GT, ki ga poganja sedem električnih motorjev – trije v povezavi s sprednjim in štirje v povezavi z zadnjim diferencialom. Motorji in diferencial so povezani preko posameznih pogonskih gredi, kar omogoča velik razpon prilagoditev avtomobila za različne vrste uporabe in podlag. Električno energijo zagotavlja nikelj-manganov baterijski paket s kapaciteto 56,8 kWh, ki omogoča visoko zmogljivost in hitro polnjenje, med katerim je možno hlajenje baterij z dielektrično hladilno tekočino.

Poseben izziv je inženirjem predstavljal nadzor ekstremne moči, ki jo nudi vseh sedem električnih motorjev, ter nastavitve podvozja in pogonskega sklopa s ciljem čim večje učinkovitosti in zmogljivosti. Raziskovali so različne zasnove nastavitev sprednjega, zadnjega ali štirikolesnega pogona, posebno pozornost pa so namenili tudi nastavitvam nadzorovanega drsenja, ki zahtevajo povsem drugačno konfiguracijo sprednjega dela in krmilnega mehanizma v primerjavi z avtomobilom, nastavljenim za dirkalno stezo. Distribucija moči je posledično lahko enakomerno porazdeljena med sprednjo in zadnjo osjo, ali pa je vsa moč dodeljena eni ali drugi osi, medtem ko ciljni potisk ob podlago (downforce) pri hitrosti 257 km/h znaša preko 1.000 kg.

Zmogljivostim primerna je tudi zasnova zavornega sistema, ki je, enako kot pri dirkalniku Mustang GT4, znamke Brembo. Vgrajeni zavorni ojačevalnik omogoča regenerativno zaviranje v kombinaciji s sistemom za nadzor stabilnosti in sistemom ABS, medtem ko je hidravlični sistem ročne zavore zasnovan za nadzorovano drsenje ter v povezavi z nadzorom pogonskega sklopa omogoča izklop zadnjih motorjev.

Mustang Mach-E 1400 je po besedah Marka Rushbrooka, direktorja moto-športnega programa v oddelku Ford Performance, prikaz umetnosti možnega z električnim vozilom, kmalu pa naj bi se predstavil tudi na dirki prvenstva NASCAR.

Avtomobilizem.com (Vir, foto in video: Ford.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Nemški predlog za enotno plačilo avtocest znotraj EU
Jaguar Land Rover razvija sistem brezkontaktnega upravljanja