Novice

Japonci s skupnim projektom za prihodnost vodika

Honda, Toyota, Nissan in osem drugih japonskih podjetij je sklenilo dogovor o promociji vodika in izgradnji sistema vodikovih polnilnic na Japonskem.

Medtem ko se danes daleč največ govori o baterijskih električnih avtomobilih, obstajajo iniciative, ki velike upe polagajo tudi na vodik. Dejstvo je, da imajo vozila na vodik praviloma daljši domet z enim polnjenjem kot električne alternative, njihovo polnjenje traja nekaj minut namesto nekaj deset minut ali celo ur. Odpadeta tudi vpliv zmanjševanja zmogljivosti baterij s časom in problematika reciklaže iztrošenih baterij. Seveda ima vodik svoje omejitve, od katerih je glavna velik vložek energije v njegovo pridelavo. Kdor tega morda še ne ve, stroka vodika ne dojema kot gorivo, temveč kot nosilec energije. Lahko bi rekli, da je to baterija, kjer se shrani energija v tekočem ali kapljevinastem stanju namesto v obliki elektrike.

Da Japonci verjamejo v potencial vodika, je jasno pokazala že Toyota s serijskim Miraijem. Poleg Toyote, Nissana in Honde pa so pridruženi člani skupine 11 podjetij najprej maja letos podpisali pismo o nameri, zdaj pa so sklenili še dokončni dogovor o sodelovanju. Slednji opisuje način, na katerega bodo promovirati tehniko vodikovih gorivnih celic, kako in do kdaj bodo zgraditi infrastrukturo vodikovih polnilnic in nenazadnje tudi kako zagotoviti vozni park avtomobilov na vodik. Nenazadnje infrastruktura sama po sebi ne pomeni dosti, če nimaš strank, ki bi jo uporabljale.

Poleg omenjene trojice so v zgodbo vključeni med drugim še japonska podružnica francoskega Air Liquide, Tokyo Gas, Toho Has, razvojna banka Japonske in JXTG Nippon Oil & Energy. Načrt je ambiciozen, saj predvideva postavitev 80 novih vodikovih polnilnih mest v naslednjih štirih letih in do leta 2020 kar 40.000 vodikovih vozil na cestah Japonske. Da mislijo resno, dokazuje dejstvo, da je infrastruktura že v izgradnji, saj bodo do marca 2018 odprli prvih devet polnilnic.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto Toyota.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Zmagovalec izbora Autobest 2018 je Citroën C3 Aircross
Brez izgovorov, prosim