Novice

Japonskim proizvajalcem je prekipelo: konec sodelovanja s Takato

Nissan je že tretji japonski proizvajalec vozil, ki ne bo več uporabljal zračnih blazin spornega proizvajalca Takata; odločitev je na tehtnici tudi pri Mitsubishiju in Subaruju.

Prejšnji teden sta Honda in Toyota naznanili, da prekinjata sodelovanje s proizvajalcem zračnih blazin Takata, plaz pa se še ni ustavil. ”V skladu z zadnjo objavo s strani United States National Highway Traffic Safety Administration smo se odločili, da za naša bodoča vozila ne bomo uporabljali napihovalcev za zračne blazine, ki uporabljajo amonijev nitrat. Še naprej bomo dajali na prvo mesto varnost naših kupcev in preko vpoklica kar se da hitro zamenjali takšne zračne blazine,” je sedaj izjavil Dion Corbett, tiskovni predstavnik pri Nissanu.

Ameriška Nacionalna agencija za varnost v prometu (NHTSA) je kaznovala podjetje Takata s 70 milijoni dolarjev, saj se niso odzvali dovolj hitro in izvedli vpoklica za okvarjene zračne blazine. NHTSA lahko kazen poveča na 200 milijonov dolarjev, če pride na dan še več kršitev ali če Takata ne bi upoštevala navodil agencije.

Proti uporabi Takatinih zračnih blazin z amonijevim nitratom je tudi največji proizvajalec vozil na svetu, Toyota. Večji delež vpoklicanih avtomobilov  zaradi okvarjenih zračnih blazin nosi ravno emblem Honde, Nissana in Toyote. ”Najbolj pomembni sta varnost in mir naših kupcev,” je dejal Akio Toyoda, izvršni predsednik Toyote.

Vse bolj glasne so tudi govorice, da bosta sodelovanje z dobaviteljem Takato prekinila še Subaru in Mitsubishi.

Ko je Honda objavila svojo odločitev o prekinitvi sodelovanja, so Takatine delnice v samo treh dneh izgubile 39 odstotkov vrednosti. Novica je pretresla podjetje, ki se po zadnjih govoricah bori za svoj obstoj, kar je potrdil tudi Shigehisa Takada, izvršni predsednik podjetja.

Avtomobilizem.com (Vir: Motor Trend. Foto: Peter Humar.)

 

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Po obsežnih testiranjih je Range Rover Evoque kabriolet pripravljen
Fiat dviguje napetost pred prihodom športnega 124