Novice

Kaj vse ponuja Tesla 3?

Pri Tesli so držali obljubo in v petek dostavili tridedetim srečnim strankam prve izdelane primerke modela 3.

Kljub začetku proizvodnje, so bili pri ameriškem proizvajalcu vozil še vedno dokaj skrivnostni glede nekaterih ključnih podatkov, toda k sreči so zdaj končno razkriti. Zaradi hitrejše in lažje proizvodnje sta na voljo le dve različici, osnovna in Long Range. Prva je ohranila oglaševano ceno, v ZDA stane od 35.000 dolarjev, ter ima 345 kilometrov dosega, medtem ko različica z daljšim dosegom stane od 44.000 dolarjev in ima 500-kilometrski doseg.

Prvi kupci so sedli za volan dražje različice, z daljšim dosegom, ki potrebuje do stotice 5,1 sekund in doseže najvišjo hitrost 225 km/h. Cenejša različica potrebuje do stotice 5,6 sekund in doseže 210 km/h, a jo bodo pričeli izdelovati šele jeseni. Pri obeh se navor iz elektromotorja prenaša na zadnji kolesni par. Za zdaj ni jasno ali bodo Američani ponudili tudi boljše opremljene in drugačno gnane izvedenke.

Po pričakovanjih je potniška kabina izredno minimalistična. Na sredini je nameščen 15-palčni zaslon na dotik, ki nudi pravično vse potrebne informacije o vozilu. Možno je dokupiti še premijski paket v vrednosti 5.000 dolarjev, ki prinaša usnjeno notranjost, elektronsko nastavljive sedeže in izboljšan zvočni sistem. A k sreči je model 3 serijsko opremljen s številnimi dobrotami, med njimi so na seznamu navigacijska naprava, žarometi LED, spletna povezljivost in nekaj osnovnih funkcij Autopilota (sistem za preprečevanje naleta in samodejno zaviranje v sili). Za naslednjih 5.000 dolarjev lahko kupec dokupi še izboljšan Autopilot, ki prinaša samodejno menjavo voznega pasu in samodejno parkiranje.

Pri Tesli napovedujejo prihod polno avtonomne vožnje tudi za najcenejši model, a bo potrebno, ko bo prišel ta čas, za nadgrajeni Autopilot doplačati 3.000 dolarjev. Strojna oprema je že vgrajena v vsak izdelan primerek, vendar je potrebno za polno delovanje sistema namestiti nekoliko kompleksnejšo programsko opremo.

Proizvodnja težko pričakovanega, cenovno dostopnega električnega modela je že stekla, a nameravajo v avgustu izdelati le 100 avtomobilov. Septembra bo ta številka zrasla preko 1.500 proizvedenih primerkov in v decembru na 20.000 enot. Vsak, ki bo model 3 naročil danes, bo nanj moral čakati do naslednjega leta. Trenutno imajo okoli 400.000 rezervacij, v letu 2018 pa želijo izdelati 500.000 vozil, med njimi tudi model S in model X.

Avtomobilizem.com (Vir: Motor Authority. Foto: Tesla.)

Mnenja uporabnikov

3 komentarjev za "Kaj vse ponuja Tesla 3?"


Firediver
6 leta 9 meseci nazaj

A to bo una ZF fora, ko ti sistem na zaslon izpiše:
Warning! Wall ahead distance 10 m
Your speed 120 km/h
Applying brakes? (Yes/No)

chad
6 leta 9 meseci nazaj

Pa kaj boš s to televizijo v avtu. Avto popolnoma brez duše, za dolgočasne, sterilne ljudi.

dask
6 leta 9 meseci nazaj

Kmalu bomo mel v avtih 42 colske tv-je, spredaj pa namesto vetrobranskega stekla kamero za predvajanje na zaslonu ….

 
BMW napoveduje novo serijo Z
Maserati od 2019 izključno z elektrificiranimi pogoni