Novice

Nekaj zanimivih številk o gigatovarni, ki jo Tesla odpira v petek

Tesla bo v petek tudi formalno odprl svojo gigatovarno, kjer hitijo z zaključnimi deli. S tem bodo prehiteli lastne načrte, ki so predvidevali odprtje tovarne v letu 2017.

Tovarna, ki je že delno operativna, naj bi po Teslinih besedah revolucionirala proizvodnjo baterij za električna vozila. V njej bodo izdelovali baterije in komponente različnih Teslinih produktov, med drugim tudi za obstoječa Model S in Model X.

Obrat v Nevadi naj bi za 30 odstotkov znižal proizvodne stroške baterij, s proizvodnjo pa naj bi začeli proti koncu naslednjega leto, pred začetkom izdelave Modela 3. V ZDA je osnovna cena za Model 3 le 35 tisoč dolarjev, a bo zaradi prevoznih stroškov in drugih dajatev cena v Evropi občutno višja. Ključno vlogo pri nižanju cene pa naj bi imela ravno na novo odprta tovarna.

Še nekaj ključnih številk pred petkovim odprtjem.

35 GWh

Ob polni kapaciteti naj bi v enem letu proizvedli baterije kapacitete 35 gigavatnih ur. Za lažje razumevanje – giga je druga oznaka za milijardo, zato je 1 gigavatna ura enaka ustvarjeni milijardi vatov v eni uri. Tovarna bi lahko torej izdelala 460.000 litij-ionskih baterij za Model S v enem letu.

2020

Leta 2020 naj bi tovarna dosegla polno kapaciteto ter v enem letu proizvedla več baterij, kot so jih vsi proizvajalci v letu 2013.

500.000 enot

V prihodnosti bi pri Tesli želeli proizvesti do 500.000 enot na leto, kar bi bil neverjeten preskok v primerjavi z današnjo kapaciteto 50.000 vozil na leto. Za primerjavo – Nissanov obrat v Sunderlandu, ki je eden največjih v Evropi, je za doseganje enake letne kapacitete od svojega odprtja v letu 1984 potreboval 28 let.

1.200 hektarjev

Tovarna v Nevadi je postavljena na 1.200 hektarjev velikem ozemlju in naj bi po zaključku del postala ena izmed največjih objektov na svetu.

6.500 zaposlenih

Leta 2020, ob polni delovni kapaciteti, naj bi bilo v tovarni zaposlenih 6.500 ljudi. Da bi pospešili gradnjo, so podvojili ekipo na terenu, vsaj 1.000 delavcev je delalo sedem dni na teden, v dveh izmenah, in se trudilo zaključiti tovarno pred rokom.

400.000 prednaročil

Model 3 je postal uspešnica še preden se je začel proizvajati, zato je moral Elon Musk pohiteti in dokončati gigatovarno. Pri Tesli so prejeli 400.000 prednaročil, kupci pa prve primerke pričakujejo proti koncu leta 2017.

4,5 milijarde

Toliko naj bi stala izgradnja tovarne, Tesla se je povezal s številnimi partnerji, ki so pomagali financirati gradnjo; med večjimi investitorji je tudi Panasonic.

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar. Foto: Tesla.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Kozmetična prenova malega Fiatovega dostavnika
Norvežani z drzim projektom podvodnih tunelov