Novice

Kako pa vi izbirate nove pnevmatike?

Čez dober teden se tudi formalno začenja obdobje, ko morajo imeti avtomobili na našem področju, skladno s cestno prometnimi predpisi, nameščeno zimsko opremo. Ker ne gre le za izpolnjevanje črke zakona, temveč predvsem za varnost na cesti, je povsem razumljivo, da so v teh dneh testi zimskih pnevmatik med najbolj branimi prispevki.

Pred časom smo pripravili prispevek o tem, da je letošnji nabor zimskih pnevmatik nekoliko okrnjen, saj med njimi na primer ni modelov proizvajalcev Continental, Sava, Semperit in Fulda. Da rezultati testov vplivajo na naše nakupe, so potrdili tudi z raziskavo nakupnih navad na spletnem portalu Ceneje.si, kjer na podlagi več kot 60.000 povpraševanj in 250.000 ogledov pnevmatik zaključujejo, da se je v 2. in 3. tednu po objavi neodvisnih testov povpraševanje po vključenih dobro ocenjenih znamkah povečalo od 70 % pa vse do 225 %. Vpliv testa na povprasevanje po znamkah-mediji

delež R16Povpraševanje po pnevmatikah znamk Sava in Continental, ki niso bili del letošnjih testov, ostaja podobno kot v istem času lani. Znamke pnevmatik Sava, Continental in Goodyear v dimenziji 16 palcev po podatkih Ceneje.si sicer skupaj predstavljajo skoraj 60 % vseh povpraševanj.

Poleg tega se je v pogovorih in komentarjih izkazalo, da je pri nas še vedno preveč nejasnosti glede tega kdo, kako in kdaj izvaja teste pnevmatik, ki jih po objavi z enakim zanimanjem beremo uporabniki, prodajalci pnevmatik, vulkanizerji in gumarji.

V Sloveniji za pogovor na to temo pravzaprav ni bolj primerne osebe od Franceta Kmetiča, glavnega in odgovornega urednika Motorevije, ki jo izdaja AMZS. Po eni strani namreč aktivno sodeluje na področju preizkušanja pnevmatik in druge avtomobilske opreme, po drugi pa gre za sivo eminenco slovenskega avtomobilizma, ki mu ne manjka niti znanja in izkušenj niti informacij o prihajajočih novostih.

Test ADAC ali AMZS?

Najbolje bo, da začneva kar pri tem, kdo sodeluje v testu pnevmatik in kako določite nabor znamk za primerjavo?

IMG_4131Število udeležencev je različno, običajno pa pri njem sodeluje peterica evropskih avto klubov – poleg AMZS še avstrijski ÖMTC, švicarski TCS, nemški ADAC in nizozemski ANWB. Včasih se nam pridružijo tudi potrošniške organizacije, kot je na primer ICRT. Pri izboru je pomembno, da so v test vključene vodilne znamke pnevmatik, tiste, ki se dobro prodajajo, zato da lahko ljudem na podlagi rezultatov testa damo koristne nasvete. Pri izbiri nabora pnevmatik smo enakopravni, gre za dogovor med sodelujočimi partnerji. Dvakrat letno se predstavniki klubov dobimo na sestanku, kjer se pogovorimo o vseh odprtih vprašanjih in uskladimo stališča – sestanek na to temo smo imeli lani poleti tudi v Ljubljani v prostorih AMZS, šlo je za zaključek testa zimskih pnevmatik in priprave na test letnih pnevmatik, ki so bile na trgu letošnjo sezono. Naš naslednji sestanek bo v januarju, na njem bomo že imeli glavne rezultate testov letnih pnevmatik za naslednjo sezono, ki bodo objavljeni marca, uskladili pa se bomo tudi glede izbora zimskih pnevmatik za 2017.

Torej že veste, katere zimske pnevmatike bodo sodelovale v testu za naslednjo sezono?

Drži, takšen je pač postopek, preizkušanje zimskih pnevmatik je še nekoliko bolj zahtevno, saj zanje potrebujemo primerne vremenske razmere in sneg. Preizkušanje na drugih kontinentih bi le še podražilo in zapletlo že tako obsežen projekt.

Se vse izbrane pnevmatike preizkušajo naenkrat na isti lokaciji?

Seveda. Pnevmatike že nekaj let kupujemo na trgu po posebnem sistemu naročanja, pri različnih trgovcih, pri čemer prodajalci ne vedo, da gre za pnevmatike, ki gredo na naš test. Več kompletov iste znamke in dimenzij tako prihaja iz različnih držav, da ni možnosti vpliva na vzorčne primerke. Vse skupaj zberemo v ADAC-ovem tehničnem centru v kraju Landsberg am Lech na Bavarskem, kjer jih montirajo na platišča.

Kako potekajo testi?

Del preizkusov zimskih pnevmatik poteka na posebnih zaprtih testnih progah, letos so jih opravljali v švicarskem Ulrichnu, kar traja približno tri tedne. Testiranja na mokrem izvedemo na drugem poligonu, na ledu pa po novem na posebni računalniško nadzorovani stezi s številnimi merilnimi napravami. Vse je opravljeno v več poskusih, natančno izmerjeno in dokumentirano. Tudi vozniki morajo imeti dovolj izkušenj, da lahko po občutkih razvrstijo in zabeležijo lastnosti različnih pnevmatik. Sicer pa v času preizkušanja niso seznanjeni s tem, katere pnevmatike vozijo.

Najpomembnejša je kredibilnost

Na kriterije in postopek testiranja po Kmetičevih besedah v bistvu ni nobenih pripomb, saj so rezultat dolgoletnih izkušenj in izpopolnjevanja. Na teste so bili v preteklosti vabljeni tudi proizvajalci pnevmatik, ki so na ta način lahko preverili metodologijo in izvajanje preizkusov, a so bili slednji povsem skladni s tem, kako tudi sami preizkušajo pnevmatike. Najpomembnejša pri rezultatih testa je pač kredibilnost, zato tu ni prostora za napake,

Temperature padajo, ste pripravljeni?

Naj zaključim, kot sem začela, z rezultati raziskave nakupnih navad obiskovalcev portala Ceneje.si, ki kažejo, da bodo letošnji nakupi zimskih pnevmatik dosegli vrhunec v prvih dneh novembra. V primeru, da bo vreme okrog 15. novembra še vedno toplo, pa naj bi se po njihovih napovedih sezona nakupov zimskih pnevmatik še podaljšala, saj analiza nakupnega vedenja kaže, da obstaja jasna korelacija med vremenom in povpraševanjem po zimskih pnevmatikah.

Vpliv temperatur na povprasevanje po zimskih gumah-medijiNatančneje naj bi potrošniki odreagirali približno 24 ur po napovedi nizkih temperatur – tako je bilo lani, ko se je ob napovedi mraza povpraševanje glede na letno povprečje povečalo za 50 do 120 %, in letos v najhladnejših dneh oktobra, ko so zabeležili 50% povečanje.

Besedilo in foto: Urška Radolović. Vir, preglednice: Ceneje.si, AMZS.

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Devet ključev, sedem uredništev in veliki primerjalni test družinskih karavanov!
Kabriolet je tretji in zadnji član nove Audijeve družine A5