Novice

Več vsega pomeni tudi dražja popravila

Avtomobilski proizvajalci kar tekmujejo, kdo bo v svoje modele namestil več vozniških pomagal in drugih sodobnih sistemov. Kolikor se večina teh dodatkov zdi koristnih in zna pomagati varovati naša življenja, se velja hkrati zavedati, da prinašajo sodobni sistemi v primeru manjših nesreč in prask tudi opazno višje stroške popravila.

Medtem ko so udobju namenjeni dodatki praviloma, ne pa tudi izključno, vgrajeni v varno zavetje potniške kabine, je glavnina varovalnih sistemov oziroma njihovih bistvenih komponent nameščena nekje na zunanji »lupini« avta.

Pomislite na sistem za aktivno pomoč pri parkiranju, kamere za nadzor okolice avtomobila, radarski tempomat, opozorilnik na varnostno razdaljo, sistem nadzora vozil v mrtvem kotu, sistem branja prometnih znakov, pripomoček za opozarjanje na nenamerno menjavo voznega pasu, tipalo za dež, kamera za »nočni vid« in še in še. Vsi ti sistemi imajo nekje na zunanjem delu avta nameščena številna (bolj ali manj draga) tipala. Cenejša, manj zmogljiva tipala stanejo nekje med 50 in 100 evri na kos, stotine evrov pri dražjih, kot je radarsko tipalo ali kamera v vetrobranskem steklu, pa se hitro namnožijo na raven tisoč ali še kaj več evrov. V prednje steklo z varnostno opremo najbolj založenih avtomobilov je pri tem vgrajeno kar nekaj tipal in kamer, v primeru njegove menjave pa je treba izbrati nadomestno, ki ima nameščene ustrezne elemente za pritrditev. Spet nekaj, kar proizvajalci bogato zaračunavajo.

Poleg materialnega stroška ne gre pozabiti niti na strošek dela. Osnovna tipala, kot so recimo ultrazvočna tipala za pomoč pri parkiranju, vgrajena v odbijač, so s tega stališča tudi povsem nezahtevna, saj zadostuje strategija zamenjave »namesti in priklopi«. Dražji elementi, kot so kamere v prednjem steklu, radarska tipala aktivnega tempomata pa na drugi narekujejo bistveno bolj šolan kader in tudi uporabo posebnega orodja ter podpore servisnih računalnikov. Te je namreč treba za ustrezno in pravilno delovanje ob vgradnji tudi pravilno nastaviti ter kalibrirati. Stroški popravila lahko tako tudi ob »nežnem« trku z na videz le malo polomljenim prednjim odbijačem hitro prebijejo mejo tisoč evrov.

Četudi deluje ta zapis kot negativna reklama varnostnim in udobju namenjenim »bonbončkom«, to res ni njegov namen. Gre bolj za osvetlitev druge plati zgodbe.  Medtem ko nam je varnost vedno na prvem mestu in jo smatramo kot neprecenljivo, jo podobno dojemajo tudi proizvajalci avtomobilov in nadomestnih delov, zato ji lažje določijo visoko ceno.

Avtomobilizem.com (Vir: Motortrend. Foto: Avtomobilizem.com, Lexus.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Več vsega pomeni tudi dražja popravila"


frgo
5 leta 5 meseci nazaj

Po domače, pripraviti se moramo na dražja zavarovanja. Seveda si bomo višje stroške za zavarovalnice solidarno razdelili med sabo in jih plačevali tudi tisti, ki nimamo nobenih sodobnih sistemov.

 
Kaučič in Korošak poskrbela za presenečenje v Idriji
Volkswagen in Mobileye v ponudbo mobilnosti na področju Izraela