Novice

Kia e-Niro največ 485 kilometrov daleč

Korejci so v Parizu razkrili zadnje podrobnosti o novem povsem električnem e-Niru. Zanj pravijo, da bo po WLTP protokolu zmogel priti največ 485 kilometrov daleč.

V praksi bo treba temu dosegu odšteti nekaj deset kilometrov, a tudi, če bo v resničnem življenju med 350 in 400 kilometri, bo to več kot odličen rezultat. Kot smo že pisali, si deli e-Niro, ki ga mimogrede v Ameriki imenujejo Niro EV, pogonski sklop s Hyundaijevo Kono Electric. To pomeni dve opciji baterij, večja 64-kilovaturna, za katero velja tudi zgoraj naveden podatek o dosegu, in manjša 39,2-kilovaturna. Slednja naj bi mu dovoljevala vožnjo (po WLTP-ju) preko 300 kilometrov daleč.

Z večjo baterijo je združen zmogljivejši pogonski elektromotor, ki razvija največ 204 KM in 395 Nm navora, manjša baterija pa je združena s šibkejšo različico asinhronskega motorja, ki razvija največ 136 pogonskih »konj« in enak nazivni navor 395 Nm. Za pospešek do sto rabi šibkejši e-Niro 9,8 sekund in se zmore voziti najhitreje 150 km/h, močnejši pa rabi do stotice bistveno krajših 7,8 sekund in je elektronsko omejen na največjo hitrost 165 km/h.

Pri obeh elektromotor žene prednji kolesni par, baterija je pospravljena v dno avta, pretežno pod zadnjo sedežno klop, napolniti od 20 do 80 odstotkov pa jo bo moč na 100-kilovatnem polnilniku v vsega 42 minutah.

Za avto so Korejci jasno pripravili tudi celo četico varnostno-asistenčnih pripomočkov in sistemov, ki bodo serijsko primaknjeni močnejšemu od dvojice modelov, šibkejši pa jih bo imel na seznamu doplačil.

Prvi trgi v Evropi dobijo e-Nire konec letošnjega leta, na ostale trge pa naj bi zapeljal enkrat v prvi polovici leta 2019. Uradne cene v tem trenutku še niso določene, a naša ocena je, da vse skupaj začelo nekje med 35.000 in 40.000 evri.

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar. Foto: Kia, Avtomobilizem.com.)

Mnenja uporabnikov

4 komentarjev za "Kia e-Niro največ 485 kilometrov daleč"


Veronika.borghesi
5 leta 5 meseci nazaj

Teslin domet za tretjino cene…

5 leta 5 meseci nazaj

Cena bo definitivno nad 40k eur pri 64kWh različici. Drugače moj prvi favorit za nakup.

nered
5 leta 5 meseci nazaj

35.000 – 40.000 EUR za KIA. Heh dober smisel za humor.

Locher
5 leta 5 meseci nazaj

Veronika bo kup’la, itak. Za tretjino cene bo dobila podobno stvar. Misliš, da ‘ma vse Kie?

 
Renault K-ZE ima vse, kar imajo veliki
Tu je popolnoma novi BMW serije 3