Novice

Tu je popolnoma novi BMW serije 3

Razvoj novinca je tekel pod interno kodo G20. Z njim so Bavarci pripravili vizijo, kako mora izgledati in se voziti srednje velika vozno dinamično navdahnjena limuzina prihodnosti.

Kar je BMW že dalj časa napovedoval, je zdaj uresničil na mednarodnem salonu v Parizu. Predstavil je naslednika prodajno uspešnega predhodnika z interno oznako F30 in ga pospremil s številnimi presežniki, ki daju človeku misliti, kako smo lahko doslej shajali brez takšnega avta. Šalo na stran, poglejmo, kaj je novega na njem.

Kot pravi BMW kratko in jedrnato, čisto vse. Začenši s tehnično osnovo oziroma platformo CLAR, ki si jo deli z mnogimi sodobnimi BMW-ji. Ta mu omogoča, da je sama karoserija lažja od predhodnikove za 25 kilogramov, a v isti sapi bolj čvrsta in vzvojno toga. Platforma je tudi bolje pripravljena za elektrifikacijo pogonskega sklopa, kot je bila predhodnikova.

Limuzina serije 3 G20 je od predhodnice daljša za 76 milimetrov (skupaj zdaj 4.709 mm), 16 mm širša (1.827 mm) in točno en milimeter višja. Medosje je ravno tako zraslo za 41 milimetrov in meri, tako BMW, med tekmeci najdaljših 2.851 mm. Večjim skrajnim meram karoserije so prilagodili koloteka, ki merita v primerjavi s F30 43 milimetrov več spredaj in 21 milimetrov več zadaj.

Vizualno nova serija 3 deluje bolj razpotegnjeno in nizko, številne ostre poteze pa mu želijo vcepiti tudi več navidezne dinamičnosti.

Popolnoma novo oblikovana je tudi notranjost, ki vleče določene vzporednice z novimi serijo 8, serijo 5 in X5. Ta poleg čisto spremenjene armaturne plošče in vratnih oblog vključuje tudi zadnjo generacijovmesnika  iDrive z 10,3-palčnim na dotik občutljivim visokoločljivim osrednjim zaslonom in 12,3-palčnim računalniškim zaslonom namesto merilnikov. Slednji bodo vsaj za šibkejše motorizacije dobavljivi proti doplačilu, kot bodo opcijski tudi LED žarometi z dodatkom laserske tehnike za nezasenčen snop.

Pod prednjim pokrovom si bo ob začetku prodaje, ki steče marca prihodnje leto, moč omisliti enega od razpoložljivih štirivaljnikov. Bencinski se bo vrtel v izpeljanki 330i, ki bo iz dveh litrov in s pomočjo TwinPower Turbo »pomoči« razvijal največ 258 KM in 400 Nm navora, kar skupaj zadošča za pospešek »do sto« v hitrih 5,8 sekundah. Dizelski bo 320d z že poznanimi 190 KM in 400 Nm navora ter pospeškom do 100 km/h 6,8 sekunde. Pri slednjem se BMW, za serijsko izpeljanko brez raznih dodatkov večjih in širših koles ali M paket dodatkov, baha tudi z zelo nizkim količnikom zračnega upora. Tega naj bi jim uspelo spustili s predhodnikovih 0,26 na 0,23.

Pred poletjem 2019 se naj bi dvojici štirivaljnikov pridružila izpeljanka M340i, ki bo M Performance različica serije 3 v pravem pomenu besede. Njen trilitrski TwinPower Turbo bo namreč razvijal kar 387 KM in 500 Nm navora. V kombinaciji s serijsko primaknjenim štirikolesnim pogonom xDrive in osemstopenjsko avtomatiko pa bo omogočal pospešek do »stotke« v 4,3 sekundah.

Trojici se bodo s postopoma pridružile še bolj civilne različice v podobi 320i, 318d, 330d pred koncem leta 2019 pa bodo ponudili trgu še priključni hibrid v podobi 330e.

Izboljšane vozne lastnosti dokazujejo z dejstvom z že omenjeno manjšo lastno maso modela, ravno tako že omenjenih merskih prirastkih vseh relevantnih elementov avta in na novo zasnovanim podvozjem, pri katerem so optimizaciji in nastavitvam  namenili tisoče in tisoče testnih kilometrov. Rezultat naj bi bil najbolj vozno navdahnjen, dinamičen in zabaven avto med sebi enakimi.

Cene za slovenski trg seveda v tem trenutku še niso določene, a če se gre zanesti na praktično enake cene glede na predhodnika za angleški trg in ameriški trg, potem tudi pri nas ne pričakujemo bistvene spremembe, ko steče njegova prodaja na sončni strani Alp marca prihodnje leto.

Avtomobilizem.com (Vir: Autoblog, Carscoops. Foto: Avtomobilizem.com, BMW.)

Mnenja uporabnikov

5 komentarjev za "Tu je popolnoma novi BMW serije 3"


Ivan36
5 leta 6 meseci nazaj

Po tem prebranem spodaj.
“Limuzina serije 3 G20 je od predhodnice daljša za 76 milimetrov (skupaj zdaj 4.709 mm), 16 mm širša (1.827 mm) in točno en milimeter višja. Medosje je ravno tako zraslo za 41 milimetrov in meri, tako BMW, med tekmeci najdaljših 2.851 mm. Večjim skrajnim meram karoserije so prilagodili koloteka, ki merita v primerjavi s F30 43 milimetrov več spredaj in 21 milimetrov več zadaj.” Si močno želijo še več novih kupcev! S temi merami jih bojo itak dobili!

Ivan36
5 leta 6 meseci nazaj

Ker od serije 3 je bil edino prostoren 3-GT model!

5 leta 6 meseci nazaj

PS: Aja, notri pa sploh beda …

5 leta 6 meseci nazaj

mene zračniki spominjajo na nove pežoje. nasplošno ima ta avto en kup enih značilnosti pežoja in se ne morem otresti tega zaključka.

5 leta 6 meseci nazaj

Zadaj dolgčas, spredaj od peugeota ukradeni “podočnjaki” pri lučeh.
Skratka en velik zehhh…

 
Kia e-Niro največ 485 kilometrov daleč
Več udobja za enoprostorski Mercedes-Benzov razred B