Novice

Kia in Hyundai elektrificirala tudi sklopko ročnih menjalnikov

Korejci so sklenili podrobneje predstaviti intelligent Manual Transmision (iMT) oziroma po slovensko inteligentni ročni menjalnik. Izkaže se, da je ta še eden v vrsti elektrificiranih avtomobilskih komponent. Nobeno presenečenje ni, da je namenjen Hyundaijem in Kiam z ročnim menjalnikom, ki so združeni z motorji, nadgrajenimi z blagim 48-voltnim hibridnim sistemom.

V času, ko se zdi, da vse več avtomobilskih proizvajalcev polaga upe v samodejne menjalnike, poročajo Korejci, da sami še vedno namenjajo zelo veliko pomena ročnim menjalnikom. Hkrati poročajo, da je na stari celini še vedno približno polovica vseh njihovih vozil opremljenih z ročnim menjalnikom.

Glavni namen tehnične novosti je dvig učinkovitosti pogonskega sklopa kot celote. Ta se naj bi pod črto odražal v manjši porabi goriva ter manjših emisijah izpušnih plinov.

V primeru iMT so Korejci nadomestili klasično mehansko-hidravlično povezavo med stopalko in sklopko z elektronsko nadzorovanim aktuatorjem, ki deluje v tesni navezi s krmilno elektroniko blagega hibridnega sistema bencinskega ali dizelskega motorja. Bistvo nadomestitve klasične mehanske povezave sklopke z elektronsko je v možnosti ločenega nadzora nad sklopko menjalnika s ciljem prepoznati vozne okoliščine, kjer predčasna ugasnitev motorja in njegova izključitev iz pogonskega sklopa zagotavlja dodatne prihranke z gorivom.

Dodatna funkcionalnost je načeloma osredotočena na situacije s tako imenovanim jadranjem vozila do zaustavitve, kjer naj bi vozilo kar se da pogosto izrabljajo kinetično energijo mase avta za počasno ustavljanje. Hyundai in Kia beležita, da omogoča iMT v resničnih voznih okoliščinah prihranke pri gorivu in emisijah CO2 na ravni približno treh odstotkov.

Natančnejši opis delovanja sistema pravi, da sistem prepozna vozno okoliščino s počasnim upočasnjevanjem avta, ko se avto na primer približuje križišču z normalno vklopljeno prestavo. V tem primeru sistem samodejno »odpre« sklopko menjalnika, ugasne motor in tako omogoča bolj učinkovito izrabo kinetične energije avta. V primeru, da voznik ponovno pritisne na plin ali na sklopko, hibridni sistem motorja le tega ponovno zažene in izravna vrtljaje glavne gredi motorja z vstopno gredjo menjalnika za ponoven natančen vklop motorja v pogonski sklop.

Korejci pravijo, da tovrstna »drive-by-wire« sklopka deluje s stališča voznika identično kot doslej, a da dovoljuje dodatno možnost nadzora. Poleg opisane dodatne funkcionalnosti naj bi ta nadgradnja zagotavljala tudi boljši nadzor nad tako imenovano točko »grabljenja« sklopke, ki omogoča celo manj izkušenim voznikom nežna in zanesljiva speljevanja in menjavanja prestav.

iMT sta Kia in Hyundai začela že vgrajevati v kombinaciji ročnih menjalnikov z njihovim 1,6-litrskim dizlom ter litrskim turbobencinarjem. Prva modela, ki sta dobavljiva z iMT, sta osveženi Kia Rio ter Hyundai i30, kmalu pa ga bodo ponudili tudi v drugih modelih, opremljenih s tema dvema opcijama blagega hibridnega pogona.

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar. Foto: Kia.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Kia in Hyundai elektrificirala tudi sklopko ročnih menjalnikov"


xxl
6 meseci 27 dni nazaj

Pohvalno, ampak, še eno drago popravilo v primeru okvar.

 
Strešni šotor spremeni novi Land Rover Defender v potujoči hotel
Mercedes-Benz in Nvidia poglabljata sodelovanje