Novice

Kia ProCeed je najbolj športen član družine Ceed

Morda se bo komu zdelo, da se je od koncepta ProCeed, ki smo ga videli lani v Frankfurtu, do serijskega tourerja Proceed izgubilo kar nekaj ostrine in atraktivnosti, a nedvomno predstavlja novo zanimivo izbiro med tremi karoserijskimi izvedenkami kompaktne družine Ceed.

Kia je družino Ceed razširila z napovedano tretjo karoserijsko obliko, po kombilimuzini in karavanu se je pridružila še različica shooting brake, za katero so pri znamki zapisali, da je atraktiven, prostoren in vsestranski tourer. Ime modela je sicer povezano z nekdanjo trivratno kombilimuzinsko različico, zaradi poudarjene dinamične note pa naj bi bila na voljo le v izvedenkah GT Line in GT.

Izvršni direktor Kia Motors Europe Emilio Herrera je pojasnil razliko med tremi družinskimi člani: “ProCeed popelje družino Ceed v neko novo, precej bolj drzno smer. Če Ceed Sportswagon prevladuje s praktičnostjo, ProCeed pare in mlade družine navduši s prostornostjo in vsestranskostjo karavana, kar kombinira s čustveno obarvanim oblikovanjem. Vsaka od teh prvin se dobro ujame z drugo, zato je ProCeed prvo vozilo množičnega proizvajalca, ki v tem razredu uspešno združuje vse.” 

ProCeed je nižji (1.422 mm) in daljši (4.605 mm) od 5-vratne kombilimuzine Ceed in karavanske različice Sportswagon.  S kombilimuzino si delita širino (1.800 mm) in videz prednjega dela, medtem ko ima zaradi nižje višine in padajoče strešne linije drugačna razmerja in splošno podobo. Zunanjost je polna znanih oblikovalskih elementov znamke, bok pa je še najbolj podoben videzu koncepta iz Frankfurta. Od začetka prodaje bo na voljo v 10 barvah karoserije in z naborom platišč dimenzij 17 (GT Line) in 18 palcev (GT, GT Line)

Novi ProCeed bo že od začetka prodaje na voljo v 10 barvah karoserije. Kupci GT Line različice lahko izbirajo med 17- ali 18-palčnimi aluminijastimi platišči, medtem ko ima ProCeed GT serijska 18-palčna platišča.

Notranjost se od drugih dveh izvedenk razlikuje po črni tkanini stropnega dela oblazinjenja, okrasnih kovinskih pragovih, spodaj prirezanem volanskem obroču ter naboru športnejših prednjih sedežev. Prtljažnik je s svojimi 594 litri za polovico večji od Ceedovega in nekoliko manjši od karavanskega, ki premore 625 litrov. Naslon zadnje klopi je deljiv v razmerju 40:20:40, pri preklapljanju naslona pa ustvari ravno dno ter je, zaradi nižje nakladalne višine, praktičen za nalaganje težjih predmetov.

ProCeed ima sicer enako (5 mm nižje) vzmetenje kot Ceed in Ceed Sportswagon, a naj bi mu po zagotovilih znamke zagotovili karoserijski obliki prilagojene nastavitve v obliki trših prednjih in zadnjih vzmeti ter mehkejših prednjih in zadnjih stabilizatorjev. Nad razvojem njegove vodljivosti  naj bi bedel sam Albert Biermann, predsednika oddelka za razvoj športnih zmogljivosti v skupini Hyundai-Kia.

ProCeed GT Line je na voljo s tremi motorji:  1,0-litrskim T-GDi z močjo 88 kW (120 KM), 1.4 T-GDi s 103 kW (140 KM) moči ter dizelskim 1.6 CRDi  (100 kW/136 KM). ProCeed GT poganja 1,6-litrski T-GDi z močjo 150 kW (204 KM), enak agregat pa je nameščen tudi v modelu Ceed GT. Pogonski sklopi so v osnovi opremljeni s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom, pri močnejših pa je opcijsko na voljo 7-stopenjski dvosklopkovni samodejni menjalnik.

Proizvodnja različice ProCeed se bo začela novembra na Slovaškem, tako Proceed kot Ceed GT pa bosta v središču pozornosti na Kiinem razstavnem prostoru v Parizu..

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Kia.)

Mnenja uporabnikov

5 komentarjev za "Kia ProCeed je najbolj športen član družine Ceed"


5 leta 7 meseci nazaj

Sam sem komaj čakal novi model, super izgled, super vse, ampak hauba, luči in maska, me pa spomnijo na drugo generacijo ceeda. Tudi štrleča tablica ni hudo moteča, je pa malo iz mode. Odspredaj vglavnem slabo, ostalo super ??

frgo
5 leta 7 meseci nazaj

potencial je, samo ga skazi brezvezni generični rilec. pa štrleča tablica iz prejšnjih časov na sredi armaturke tudi ne pomaga.

Veronika.borghesi
5 leta 7 meseci nazaj

Kaj pomeni brezvezni generični rilec? A golfov je pa manj generičen? Res hudi izrazi…

frgo
5 leta 7 meseci nazaj

Pomeni, da ni ne lep, ne grd, ampak nezanimiv. Takšen, kot je novi ceed v celoti. In kot takšen sploh ne paše skupaj z odlično oblikovanim preostankom proceeda.

Oblikovnih generikov, popolnoma nezanimivo oblikovanih avtomobilov (pa ne grdih), je sicer polno. Kia ceed, hyundai i30, ford focus so prvi, ki mi pridejo na pamet.

xxl
5 leta 7 meseci nazaj

Meni ni nič posebnega, je pa kot celota čisto OK, generični rilec je pač prepoznaven Kia slog.

 
Koncept C5 Aircross Plug-In Hybrid bo ena od zvezd Citroënovega razstavnega prostora v Parizu
Električno gnani Aston Martin prihaja naslednje leto