Novice

Kia Sorento PHEV ohranja prostornost

Kijin Sorento, ki ga na evropskih cestah pričakujemo spomladi, naj bi bil s sedmimi sedeži eden najbolj praktičnih priključno-hibridnih športnih terencev na trgu.

Zasluge za prostornost športnega terenca z dodatnima sedežema v tretji vrsti gredo spretni namestitvi priključno-hibridne tehnologije, pri kateri posamezni elementi ne posegajo v prostornost potniške kabine ali prtljažnika, ki sprejme do 809 litrov v različici s sedem sedeži ter do 898 litrov s petimi sedeži. Kadar je v uporabi vseh sedem sedežev, za njimi ostane še 175 litrov prostora za prtljago. Tretja vrsta sedežev je deljiva v razmerju 50:50 in zložljiva v prtljažno dno z uporabo ročic v prtljažniku. Druga vrsta sedežev je deljiva v razmerju 60:40 ter z zlaganjem omogoča prevoz daljših predmetov.

Osnovo priključno-hibridne različice Sorenta predstavlja turbobencinski 1,6-litrski T-GDI z močjo 132 kW (180 KM) in navorom 265 Nm. Skupaj z elektromotorjem moči 67 kW in 304 Nm navora poskrbita za sistemsko moč 195 kW (265 KM) in 350 Nm navora. Elektromotor je med motorjem in menjalnikom, kar dovoljuje urejeno vgradnjo turbobencinskega motorja pod motornim pokrovom. Litij-ionski polimerni baterijski sklop (13,8 kWh) s sistemom vodnega hlajenja je pod prednjima sedežema, umeščen med kabinskim dnom in pokrovom podvozja (v primeru štirikolesnega pogona leži preko vrha kardanske gredi, v obliki sedla). Njegova nizka namestitev med osema ohranja nizko težišče in omogoča optimalno porazdelitev mase za čim boljšo vozno dinamiko. Posoda gorivo (67 l) se nahaja na dnu pod drugo vrsto sedežev, kar zagotavlja dovolj prostora za noge potnikov v tretji vrsti, medtem ko je 3,3-kilovatni polnilec pod prtljažnim dnom.

V Sloveniji Sorento PHEV pričakujemo aprila 2021.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Kia.)

Mnenja uporabnikov

8 komentarjev za "Kia Sorento PHEV ohranja prostornost"


3 leta 2 meseci nazaj

Nekdo ki kupuje velike SUV se verjetno kar dosti pelje in je teh 50km EV vožnje čisto brez učinka. Takoj ko izkoristiš 50km pa si že tam 8,5L/100km+. Poleg tega si plačal konkretno več kot za dizla. Poatna je da se tako velikih SUV enostavno ne splača kupiti priključni hibrid.

xxl
3 leta 2 meseci nazaj

Ja in? Te mi pokaži 300 KM SUV bencinca ali dizla kateri porabi občutno manj. Hčera vozi X3 PHEV, tudi 600km daleč po ac 130,140, pa je zadovoljna s porabo. Po Spritmonitorju je cca 6,5.

Blinder
3 leta 2 meseci nazaj

Brez polnjenja na vticnici pa je poraba goriva 13L/100 km

Gosic
3 leta 2 meseci nazaj

Od kdaj pa tebe skrbi poraba?

Gosic
3 leta 2 meseci nazaj

Pri PHEV vozilih radi zamolčijo podatek o tem, ali ima avto toplotno črpalko. To je precej bistven podatek za zimske dneve. Če avto tega nima, je praktično tak avto pozimi ‘le’ hybrid, vsaj dokler se ne zagreje vse skup.

xxl
3 leta 2 meseci nazaj

180 KM TB in 85 KM elektromotor je skupaj 265 sistemske moči. Moj ima 152 bencinskih in 109 električnih, skupaj 184 KM sistemske moči. Hmmm…

wildbliw
3 leta 2 meseci nazaj

Rav4?

xxl
3 leta 2 meseci nazaj

C-HR 2.0

 
Skupina Volkswagen in Microsoft v sodelovanje na področju avtonomnih vozil
Lepotno in tehnično posodobljeni Citroën C3 Aircross