Novice

Kia v Sorentu uvaja pametni opozorilnik na vozila v mrtvem kotu

Opozorilniki na vozila v tako imenovanem mrtvem (slepem zornem) kotu vzvratnih ogledal so v avtomobilski branži zdaj že kar nekaj časa v uporabi. Medtem ko so se sistemi doslej večinoma zanašali na preproste lučke v vzvratnih ogledalih ali nekje v njihovi bližini, je Kiin Sorento prenesel funkcionalnost na zaslon med merilniki.

Sistem, ki ga bo kot prvi dobil čisto novi Sorento, opisujejo Korejci kot dodatni par oči za voznike. Pametni sistem BVM (Blind-Spot View Monitor) se pri delovanju zanaša na kameri, vgrajeni v obeh bočnih vzvratnih ogledalih. V primeru, da voznik nakaže namero o menjavi voznega pasu, sistem opozori na vozilo v mrtvem kotu in ga dodatno še prikaže z živo sliko na 12,3-palčnem zaslonu merilnikov Supervision, ki se ponašajo z ločljivostjo 1.920 × 720 pik.

Sama slika sistema BVM je v merilnikih prikazana na tisti strani, kjer je zaznano drugo vozilo ob Kii. To pomeni, da se slika BVM za nekaj trenutkov prikaže znotraj merilnika hitrosti ali obratomerja oziroma, če je Sorentio opremljen s hibridnim pogonom, v indikatorju delovanja hibridnega sistema.

V Evropi bo pametni sistem BVM vključen v paket varnostnih dodatkov, ki zajema med drugim še 360-stopinjski pregled okolice vozila, sistem za preprečevanje trka med parkiranjem (PCA – Parking Collision-Avoidance Assist), ozvočenje Bose Performance in sistem za preprečevanje trka z vozili v mrtvem kotu.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto in video: Kia.)

Mnenja uporabnikov

3 komentarjev za "Kia v Sorentu uvaja pametni opozorilnik na vozila v mrtvem kotu"


Firediver
3 leta 11 meseci nazaj

Če že, bi moralo združeno sliko (vidni del+ mrtvi kot) prikazati kar v ogledalu-najbolj intuitivno!

drugmirko
3 leta 11 meseci nazaj

al pa moteče, ko ti “bliska” po armaturi in jemlje pozornost takrat, ko med vožnjo po večpasovni cesti nimaš niti najmanjšegaga namena, da bi menjal vozni pas..

varnostni sistemi so dobrodošli, vendar, dokler bomo ljudje avtomobile dejansko vozili, ne bo noben pomembnejši od usposobljenega in odgovornega voznika z “zdravo pametjo”… in tak bo pred menjavo pasu zmeraj pogledal v vzvratna ogledala! kar pomeni, da je “lučka” za vozilo v mrtvem kotu na njih dobrodošel in praktičen pripomoček. tole je pa “nobel” za videt edino… če sem malo žleht, nekak ne razumem kako vidiš sliko mrtvega kota na armaturi, če gledaš v vzvratno ogledalo na bočnih vratih 😛 😉

Novinec1968
3 leta 11 meseci nazaj

To se mi zdi boljše kot opozarjanje v ogledalu…..

 
Volvo Highway Pilot bo popolnoma samostojno vozil po avtocesti
Elektronika predstavlja vedno večji delež vrednosti vozila