Novice

Elektronika predstavlja vedno večji delež vrednosti vozila

Po zadnjem poročilu iz podjetja Deloitte naj bi elektronske komponente predstavljale že štirideset odstotkov skupne cene avtomobila.

Raziskava strokovnjakov družbe Deloitte kaže na občutne spremembe področja avtomobilske industrije v smislu uporabe elektronskih komponent. Če je še leta 2004 le slaba petina avtomobilov imela vgrajene elektronske sisteme stabilnosti, sisteme za nadzor tlaka v pnevmatikah, parkirna tipala in stranske zračne blazine, se je do danes uporaba tovrstnih pripomočkov občutno razširila. Petnajst let kasneje so namreč ti sistemi že v preko 80 odstotkih novih vozil. Tovrstni pripomočki v sodobnih avtomobilih največkrat predstavljajo že del osnovne opreme za povečanje varnosti, večina od njih pa je tudi že zakonsko predpisana.

Tekom preteklih let se je občutno povečal tudi nabor elektronskih pripomočkov, ki so poleg osnovnih na voljo kot del dodatne opreme in vključujejo radarske tempomate, asistenčne sisteme za ohranjanje položaja vozila, različne opozorilne sisteme in pripomočke, ki olajšajo vožnjo, kot so samodejni preklop med zasenčenimi in dolgimi lučmi, samozatemnilna vzvratna ogledala, ter vrsta drugih. Večina sodobnih modelov uporablja elektroniko še za povečevanje učinkovitosti in zmanjševanje porabe goriva s sistemi start-stop, sistemi za deaktivacijo posameznih cilindrov ter elektrifikacijo pogonskih sklopov oziroma uporabo hibridnih tehnologij.

Po podatkih, ki so jih predstavili pri Deloitteu, so stroški polprevodniških komponent leta 2013  dosegali 288 evrov na vozilo, trenutno se gibljejo pri 369 evrih, v prihodnjih dveh letih pa naj bi narasli na 554 evrov. Na začetku tisočletja so elektronski sistemi predstavljali približno 18 odstotkov celotne vrednosti vozila, medtem ko trenutno sestavljajo 40-odstotni delež, ki naj bi v prihodnjih desetih letih narasel na 45 ali več odstotkov, saj naj bi se po pričakovanjih še naprej povečevala uporaba sistemov za povečanje varnosti in sistemov avtonomne vožnje.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: proizvajalci.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Kia v Sorentu uvaja pametni opozorilnik na vozila v mrtvem kotu
Prihaja sedemsedežni Toyotin Highlander