Novice

Volvo Highway Pilot bo popolnoma samostojno vozil po avtocesti

Volvo je združil moči z izdelovalcem tipal LiDAR, ki jih namerava vgrajevati v svoje modele naslednje generacije.

Partnerstvo s podjetjem Luminar bo prineslo Volvu prvo povsem samovozečo tehniko za uporabo na avtocestah. Strojno opremo za avtonomno vožnjo po avtocestah nameravajo začeti vgrajevati v vozila osnovana na platformi SPA 2 od leta 2022 naprej. Prvi, ki bo z LiDAR tipali Luminarja opremljen  serijsko, bo naslednja generacija Volva XC90. Tipala bodo vgrajena v streho vozila, priložena fotografija pa prikazuje, kako so si zamislili razvojniki Volva in Luminarja vgradnjo na razmeroma nemoteč, lahko bi rekli tudi oblikovno skladen način – pod privzdignjenim sredinskim delom nad vetrobranskim steklom, kar deluje bistveno manj očitno in moteče, kot smo vajeni iz raznih avtonomno vozečih prototipov in raziskovalnih vozil.

Kakorkoli že, z letom 2022 nameravajo Švedi začeti vgrajevati v model XC90 strojno opremo za avtonomno vožnjo, a to ne pomeni, da bodo njihova vozila z letnico izdelave 2022 tudi že lahko vozila povsem samodejno. Za kaj takšnega jim bo takrat predvidoma še vedno manjkala programska oprema, a so razvojniki pomislili tudi na to. Programsko opremo nameravajo namestiti v vozila naknadno, na daljavo.

Ko bo stopnja razvoja programske opreme za avtonomno vožnjo po avtocestah po določenih odsekih dosegla dovolj varno razvojno stopnjo, jo bodo sprostili v uporabo. To pomeni, da bodo lahko vozniki ustrezno opremljenih Volvov na odseku avtoceste vklopili tako imenovani Highway Pilot, le ta pa se bo zares vklopil samo, ko bo imel izpolnjenje vse potrebne pogoje.

Avtonomna tehnika ima potencial postati tehnična rešitev, ki bo lahko rešila daleč največ življenj na cestah. Henrik Green, vodja tehničnega razvoja pri Švedih, pravi, da je predpogoj to, da je vpeljana v splošno uporabo na odgovoren in varen način. Zagotoviti njihovim avtomobilom možnost pogleda oziroma skeniranja okolice je pomemben korak v smeri vzpostavitve tega najvišjega cilja.

Luminar in Volvo preverjata tudi, v katerih drugih varnostno-voznih sistemih bi lahko uporabili tipala LiDAR, kot preučujejo tudi možnost, da bi z njimi serijsko opremili čisto vsa vozila, osnovana na platformi SPA 2.

Naj spomnimo, da tipala LiDAR razbirajo okolico okoli avta s pomočjo milijonov pulzev laserja, katerega odboj pomaga sistemu ustvariti natančno 3D podobo oziroma zemljevid okolice v realnem času in brez potrebe po internetni povezavi.

Kmalu bodo Volvi sposobni popolnoma samodejne vožnje po nekaterih odsekih avtoceste. To pomeni, da bodo, ko bodo izpolnjeni vsi pogoji, prevzeli popoln nadzor nad vožnjo avta in s tem voznika razbremenili obveznosti, kot so recimo držanje volanskega obroča ali nadzor nad prometom »za vsak primer«.

S časom naj bi z nadgradnjami programske opreme širili nabor avtocestnih odsekov po vsem svetu. Postopna vpeljava avtonomne tehnike je po mnenju Volva edini pravi in dovolj varen način uvedbe tako zapletenega in istočasno tudi izredno obetajočega varnostnega sistema v avtomobile prihodnosti.

Avtomobilizem.com (Vir: Autoblog. Foto: Volvo.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Volvo Highway Pilot bo popolnoma samostojno vozil po avtocesti"


JG2
3 leta 11 meseci nazaj

Sicer vse ok, ampak menim da na koncu bo za varnost poskrbel voznik sam ki sedi za volanom.

 
Pomladna osvežitev paradnih konjev Alfe Romeo
Kia v Sorentu uvaja pametni opozorilnik na vozila v mrtvem kotu