Novice

Kitajska bo sprostila omejitve lastniškega deleža tujih avtomobilskih proizvajalcev

Sprostitve pravil glede najvišjega dovoljenega lastniškega deleža tujih podjetij v kitajski proizvodnji avtomobilov bodo postopne, začeli bodo pri električnih in hibridnih vozilih, nadaljevali z gospodarskimi, do leta 2022 pa tujim proizvajalcem dovolili tudi popolno lastništvo proizvodnje osebnih avtomobilov.

Kitajska je od leta 1994 dalje zavezovala tuje avtomobilske proizvajalce, ki so želeli imeti lokalno proizvodnjo, k tvorbi partnerstev z domačimi podjetji in omejevala njihov lastniški delež na največ 50 %.

Glede na poročila tujih medijev naj bi se tovrstna praksa zaključila do leta 2022, kar tujim avtomobilskim proizvajalcem odpira nove možnosti, predvsem pa omogoča popoln nadzor nad proizvodnimi lokacijami, tudi z odkupom deležev obstoječih kitajskih partnerjev.

Prve spremembe lahko pričakujejo že letos, ko bo umaknjena omejitev na višino tujega lastniškega deleža v proizvodnji električnih in hibridnih avtomobilov. Do leta 2020 bo izzvenela omejitev lastništva v proizvodnji gospodarskih vozil, v zadnji fazi, do leta 2022, pa tudi v proizvodnji osebnih avtomobilov.

 

Ob opisanih sprostitvah zakonodaje je tu še zaveza kitajskega predsednika Xi Jinpinga, da bodo zmanjšane carine na uvoz tujih avtomobilov, ki trenutno znašajo kar 25 %, ter uveljavljene intelektualne pravice tujih podjetij, kar bo morda končno omejilo divje kopiranje avtomobilskega oblikovanja.

Avtomobilski proizvajalci se bodo kljub sprostitvi pravil glede lastniškega deleža morda odločili, da zadržijo obstoječa partnerstva, saj se nekateri izmed njih po dolgoletnem izvajanju tovrstne poslovne prakse zavedajo, da so bili lokalni partnerji pomembni za njihov uspeh na trgu.

Avtomobilizem.com (Vir: Motor Authority. Foto: SAIC-GM.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Lexus razkriva novi ES
Ameriški predsednik kmalu z novo limuzino