Novice

Lexus razkriva novi ES

Japonci so pred uradno razgrnitvijo modela na avtomobilskem salonu v Pekingu posredovali javnosti prve fotografije in video njihove popolnoma nove srednje velike limuzine ES.

Ja, tako je, pravilno ste prebrali, ES. Lexus ES je predvsem na drugi stani Atlantika že dalj časa prisoten in kaže, da tudi prodajno bolj uspešen kot GS. Oba modela sta umeščena v sredino Lexusove ponudbe, torej med zastavonošo LS ter manjši IS. Bistvena razlika med njima je, da je bil ES od nekdaj bolj zadržano oblikovan in izključno spredaj gnan, GS pa v vseh pogledih bolj izzivalen, športen ter nenazadnje tudi zadaj gnan. Vse glasnejše so govorice, da naj bi Japonci drznejši GS umaknili iz ponudbe, nalogo nagovarjanja kupcev Audijev A6, BMW-jev serije 5, Jaguarjev XF in Mercedesov razreda E pa naj prevzel ES. Lexusu bi torej pristopil v omenjeno druščino z nekoliko drugačnim konceptom avta.

Razen podobe zunanjosti so Japonci v tem trenutku ostale informacije o novincu zadržali zase. Neodvisno od tega pa je že jasno, da je, kot C-HR, sveži Auris, popolnoma novi RAV-4 in nenazadnje tudi aktualni Prius, postavljen na njihovo globalno platformo TNGA.

Glede na Toyotino strategijo pogonskih sklopov je jasno, da ES ne bo ponujal dizelskega pogona, ampak samo bencinskega ter hibridnega. Glede na velikost avta bodo vanj najverjetneje vgradili samo zmogljivejšo različico hibrida iz Aurisa, kjer se vrti dvolitrskim štirivaljnik združen s posodobljenim hibridnim pogonskim sklopom. Vrh ponudbe bo zelo verjetno pripadal 3,5-litrskemu agregatu V6, katerega nazivna moč naj bila okoli 300 »konj«. Navkljub zapeljivosti te konjenice pa bodo ti, vsaj na slovenskem trgu, praktično neobstoječi.

Na potrditev nekaterih naših špekulacij ter razkritje ostalih tehničnih podrobnosti moramo počakati manj kot teden dni, saj se že 25. aprila odprejo vrata salona v Pekingu, ko se bodo Japoncem razvezala usta. Lexus ES pa naj bi po informacijah zastopnika znamke prišel tudi na naš trg.

Avtomobilizem.com (Vir: Autoblog, Carscoops. Foto: Lexus.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Lexus razkriva novi ES"


Fnatic
1 leto 11 meseci nazaj

Zdaj si moram pa hitro minuse nabrat z izjavo, da mi je še vedno sprednja maska grda ko smrt.

 
Volvo bo najprej poskrbel za elektrifikacijo obstoječih modelov
Kitajska bo sprostila omejitve lastniškega deleža tujih avtomobilskih proizvajalcev