Novice

Kitajska spodbuja k nakupu novih avtomobilov

Pandemija koronavirusa, ki se je dotaknila prav vsakega izmed nas, dodobra vpliva tudi na prodajo avtomobilov, ki je drastično padla. Na Kitajskem, kjer so že pričeli počasi s sprostitvijo in ukinjanjem zašćitnih ukrepov, želijo s pomočjo dodatnih državnih spodbud oživiti prodajo novih vozil.

Na Kitajskem, kjer so ob izbruhu koronavirusa povsem zaprli določena mesta in pokrajine, je bila posledično prekinjena tudi prodaja novih in rabljenih avtomobilov. Največji padec prodaje so zaznali meseca februarja, ko so našli v celotni državi zgolj 310.000 kupcev novih vozil, kar je pomenilo za 79 odstotkov manj kot leto poprej. Malce bolje je bilo meseca marca, ko so prodali 1,43 milijonov avtomobilov, kar pa še vedno predstavlja 43 odstotkov manj kot v enakem mesecu lani.

Kitajska vlada je zato prejšnji mesec napovedala, da bo podaljšala subvencije in davčne spodbude za nakup vozil z alternativnim pogonom (električni, priključno hibridni in vodikov pogon) za nadaljnji dve leti. Marca je bilo namreč prodanih tovrstnih vozil za 53% manj (neupoštevajoč znamko Tesla) kot pred letom dni. Obenem je že kar nekaj lokalnih oblasti v posameznih pokrajinah napovedalo določene ukrepe, s katerimi želijo pospešiti prodajo avtomobilov. Med tovrstne spodbude spadajo tudi subvencije in sicer v višini cca. 1.400 ameriških dolarjev na vozilo.

Na Kitajskem je avtomobilska industrija ključnega pomena za gospodarstvo, saj posredno in neposredno vključuje kar 40 milijonov ljudi, ustvari pa za kar bilijon ameriških dolarjev prihodkov.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. foto: Byton.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Kitajska spodbuja k nakupu novih avtomobilov"


srcnik
4 leta 10 dni nazaj

Ni švoh tale byton na sliki, mogoče bomo pa v prihodnosti res vozili tudi kitajske električne avtomobile 🙂

 
Škoda Octavia v naslednjem poglavju
Volkswagen T-Roc kabriolet za tople dni