Novice

Škoda Octavia v naslednjem poglavju

Četrta generacija Škodine prodajne uspešnice predstavlja preporod ikone z emocionalnim videzom in inovativnimi tehnologijami.

Po besedah predsednika uprave družbe Škoda je bila četrta generacija modela Octavia razvita popolnoma na novo in predstavlja velik korak naprej v smislu prostornosti, praktičnosti in varnosti. Nova Octavia je zrasla v vseh pogledih; ob dolžini 4,689 m (različica Combi) ter širini 1,829 m v popolnoma novo zasnovani notranjosti ponuja še več prostora in udobja. Več prostora je namenjenega tudi prtljagi, saj prostornina prtljažnika v limuzinski različici znaša 600 litrov, medtem ko jo 640 litrov prostora v različici Combi postavlja na prvo mesto v razredu.

Kljub večjim zunanjim meram avtomobil že na prvi pogled deluje bolj dinamično od predhodnika, nov spodnji del sprednjega odbijača in ostro začrtani ter nižji novi žarometi poskrbijo za optične poudarke, sprednje in zadnje luči pa v novi generaciji že serijsko vključujejo LED tehnologijo. Skladnost s sodobnimi oblikovalskimi smernicami znamke je  izražena s stranskimi linijami in linijami strehe, na kateri ploščate strešne letve poudarjajo dolgo silhueto karavanske različice ali kupejevski videz limuzine, poudarjen z aluminijastimi platišči velikosti do 19 palcev. Zunanjosti so pri Škodi namenili nekaj novih barvnih odtenkov, kot so kristalno črna ter lavino in titanovo modra, na voljo pa bodo tudi okenske obrobe v barvi kroma in eloksirane strešne letve.

Nov koncept notranjosti poleg uporabe kvalitetnih materialov zajema tudi modularno oblikovano armaturno ploščo v več ravninah, na sredini katere je nad sredinsko konzolo nameščen osrednji zaslon. Ambientalna osvetlitev posredno osvetljuje vrata, armaturno ploščo in prostor za noge, izbirati pa naj bi bilo moč med 30 različnimi barvnimi odtenki osvetlitve. Na voljo bodo štiri različice multimedijskega sistema z zasloni v velikostih od 8,25 do 10 palcev in možnostjo glasovnega upravljanja ter uporabo gest, integrirana eSIM kartica pa bo dovoljevala spletno povezljivost in dostop do spletnih storitev Škoda Connect.

Prvič pri Škodi bo na voljo vrsta novih varnostnih sistemov, vključno z asistenco za ovire in zavijanje v levo, opozorilom ob izstopu ter opozarjanje na lokalne nevarnosti. Novost predstavljajo tudi sistem za prikaz okolice Area View, sistem Side Assist ter sistem za samodejno uravnavanje razdalje, ki skupaj z sistemom za prepoznavanje prometnih znakov, sistemom za ohranjanje smeri in zastoje ter sistemom Emergency Assist sestavljajo asistenčni sistem Travel Assist.

Škodini inženirji so Octaviii namenili paleto sodobnih, varčnih in okolju prijaznih pogonskih sklopov, ki prvič v tem modelu vključujejo tudi tehnologijo priključnega hibrida v modelu Octavia IV, sestavljeno iz bencinskega 1,4 TSI in električnega motorja s sistemsko močjo 150 kW (204 KM) ali 180 kW (245 MK) pri različici RS IV. Baterija s kapaciteto 13 kWh naj bi omogočala do 60 km čiste električne vožnje. Okolju prijaznejšo različico Octavia G-TEC poganja zemeljski plin (CNG), s 17,7 kg plina omogoča doseg do 523 km.

Bencinski in dizelski motorji nove generacije EVO (1,0 TSI, 1,5 TSI in 2,0 TDI) v ozračje izpuščajo do 80 odstotkov manj dušikovih oksidov in bodo na voljo v razponu moči od 81 kW (110 KM) do 150 kW (204 KM). Pod oznako e-TEC bosta na voljo bencinska  motorja 1,0 TSI in 1,5 TSI, ki prihajata v kombinaciji s samodejnim menjalnikom DSG in 48 V sistemom blagega hibrida, ki omogoča regeneracijo zavorne energije, podporo pri pospeševanju in jadranje z izključenim motorjem. Prvič pri Škodi bo ob izbiri menjalnika DSG uporabljena tehnologija shift-by-wire, ki preko novega upravljalnega modula namesto prestavne ročice voznikovo izbiro vozne stopnje v menjalnik prenese elektronsko.

Nova Škoda Octavia naj bi bila v Sloveniji prvič predstavljena v letošnjem juniju v različicah opreme in po cenah v priloženem ceniku limuzinske in karavanske različice.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Škoda.)

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Škoda Octavia v naslednjem poglavju"


mrtwelvetrees
3 meseci 23 dni nazaj

Me prav zanima koliko bodo zdržali ti novi motorji, več od starih ? Večji stroški vzdrževanja ? Prav skrbi me če bo kaj šlo na izpušnem sistemu po garanciji, ne bo poceni.

nejc1
3 meseci 22 dni nazaj

Časi poceni vzdrževanja na dolgi rok se končujejo, mogoče je še kakšna redka izjema, ampak pri veliki večini novih vozil se je/bo potrebno navaditi na višje stroške na dolgi rok, ekologija je pač k****. No ali pa redno menjavanje vozil po izteku garancije, saj tako že mnogi delajo…

 
Nova generacija Mercedes-Benza GLA
Kitajska spodbuja k nakupu novih avtomobilov