Novice

Klasični Mustang iz 1965. avtonomno na vzponu Goodwooda

Ob številnih drugih premierah na vzponu Goodwooda je bila ena, nežno zapisano, nekoliko drugačna.

Strokovnjaki iz Siemensa in univerze v britanskem Cranfieldu so pripravili prav posebno različico legendarnega Forda Mustanga iz leta 1965. Vanj so namreč vgradili številna tipala, kamere in krmilne algoritme, ki so omenjeno legendo pretvorile v samovozeč prototip.

Prvo vožnjo z njim so ob otvoritvi festivala hitrosti v Goodwoodu opravili v četrtek 12.7.. Kot je razvidno iz spodnjega posnetka, je pot avta spominjala na vožnjo s pijanim voznikom za krmilom. Počasi vozeči Mustang je rabil za 1,87 kilometra dolgo pot približno pet minut, med tem pa mu je moral »rezervni« pilot za volanom večkrat popraviti smer vožnje.

Upoštevajoč, kako suvereno se znajo delno avtonomni avti danes v manj nadzorovanih okoliščinah že voziti, deluje ta začetek na pogled dokaj klavrno. A vsak začetek je težak, še posebej, če morda v ozadju ni skoraj neomejen razvojni proračun, kot si ga lahko privoščijo največji, posledično tudi tega dosežka ne smemo in ne moremo vzeti za slabega. Bistveno pri neuspehih, delnih ali popolnih, je, da se iz njih nekaj naučiš in delaš naslednje razvojne korake. Tudi iz tega razloga to pravzaprav ni bil edina vožnja avtonomnega starodobnega Mustanga na letošnjem festivalu hitrosti v Goodwoodu, saj se bo v naslednjih dnevih še večkrat zapeljal po progi, cilj pa je vsakič pot opraviti bolj tekoče, hitreje in jasno povsem brez potrebe po vpletanju človeka.

Avtomobilizem.com (Vir: Motor Trend. Foto in video: Siemens, Univerza Cranfield, Goodwood FoS.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Bentley Mulsanne W.O. Edition kot priprava na praznovanje stoletnice
Singer in Williams z zanimivo nadgradnjo Porscheja 911