Novice

Singer in Williams z zanimivo nadgradnjo Porscheja 911

Osnovan na legendarnem športniku tipa 964 je lansko leto, ko so ga prvič pokazali javnosti, požel veliko zanimanja in seveda poželenja (premožne) klientele. Letos so se odločili, da ga pokažejo tudi na tradicionalnem dogodku v Goodwoodu še v dinamični vlogi.

Celotno ime študije sliši na ime Singer-Williams 964 911 DLS, pri čemer kratica na koncu označuje Dynamics and Lightweighting Study. Bistveno je, da za njeno zasnovo stojita dve v avtomobilskem svetu priznani podjetji. Singer je tradicionalni predelovalec Porschejev iz Kalifornije, svoje moči pa je tokrat združil z Williams Advanced Engineering, ločenim oddelkom moštva Formule 1 iz Velike Britanije, specializiranim za tovrstno podporo pri tehničnih nadgradnjah vozil zunanjim strankam.

Izdelek so pod črto označili kot najbolj napreden zračno hlajen Porsche 911 na svetu. Naprednost njegovega pogonskega sklopa zaznamujejo šestvaljni atmosferski štirilitrski bokser z edinstvenim mazalnim sistemom, po štirimi ventili na valj, izdelanimi iz titana, določenimi tehničnimi rešitvami iz motorjev Formule 1, med katere sodijo tudi nekatere motorne komponente iz lahkega magnezija. Rezultat je kar 500 »konjev«, ki jih bokser dosega pri visokih 9.000 vrt/min. Dosežki, ki parirajo agregatu v sodobnem 911 GT2 RS, pri čemer še vedno govorimo o zračno hlajenem šestavljniku.

Od osnovne školjke Porscheja 964 je ostalo malo originalnega, saj ga praktično ni elementa, ki se ga Singer in Williams ne bi dotaknila. Vsi deli karoserije so bili s pomočjo CFD simulacij optimirani z vidika strujanja zraka okoli in »skozi« avto. Dvig na prednji osi so zmanjšali s spremenjenim prednjim spojlerjem in izpopolnjenimi hladilnimi kanali. Svojevrsten kanal na strehi usmerja zrak vzdolž zadnjega stekla vse do značilnega zadnjega spojlerja, kjer opravlja funkcijo potiskanja zadka k tlom in hlajenja motorja. Dodaten del hladilnega zraka za motor prihaja še skozi odprtine v zadnjih stranskih steklih.

V imenu klestenja lasten mase avta je večina jeklenih in aluminijastih elementov originala nadomestila kombinacija ogljikovih vlaken, titana in magnezija. Študija je opremljena tudi s sistemom ABS in ESC iz Boscha, Hewland je prispeval šeststopenjski menjalnik z ohišjem iz magnezija, »keramične« zavore so od Bremba, 18-palčna platišča prihajajo iz hiše BBS, Michelin pa je priskrbel Pilot Sport Cup 2 pnevmatike. Športna školjkasta sedeža iz ogljikovih vlaken prihajata iz Recara, Momo pa je volanski obroč izdelal ravno tako iz ogljikovih vlaken. Preostali del notranjosti študije je bil ravno tako predelan povsem po Singerjevih standardih – razgaljen prestavni mehanizem menjalnika, naluknjane stopalke in »plavajoči« merilniki, jasno zopet oblečeni v ogljikova vlakna.

Spodaj prilagamo video, ki prikazuje svojevrsten proces iz ozadja nastajanja študije. Zanimivo pri vsem skupaj pa je, da tokrat študija ne bo ostala edinstvena, saj so se Američani z Angleži dogovorili za »serijsko« proizvodnjo 75 primerkov, ki jih bodo ponudili trgu.

Avtomobilizem.com (Vir: Motor Authority, Carscoops. Foto: Singer-Williams.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Klasični Mustang iz 1965. avtonomno na vzponu Goodwooda
Polestar 2 prihaja leta 2019