Novice

Ko združita moči Aston Martin in Red Bull, nastane AM-RB 001

Tehnične podatke bodo sporočili naknadno, toda tako Aston Martin kot tudi Red Bull Racing zagotavljata, da ima dvanajstvaljnik pod pokrovom motorja AM-RB 001 dovolj zagona za doseganje razmerja mase in moči 1:1.

AM-RB 001 je ustvarjen za vožnjo po cesti, vendar se lahko v trenutku prelevi v divjaka, ki svoje mojstrstvo pokaže na dirkališču. Za najbolj divje kupce, ki jih zanimajo le dirkaške zmogljivosti, pripravljajo posebno različico z zmogljivostmi dirkalnika LMP1 na sloviti dirki 24 ur Le Mansa. Za razvoj so skrbeli Adrian Newey, glavni tehnik pri Red Bull Racing, Marek Reichman, izvršni podpredsednik in kreativni direktor pri Aston Martinu, in David King, podpredsednik in vodja oddelka za posebne operacije. Stkali so močno zavezništvo, rezultat pa je viden na fotografijah – izjemno aerodinamična zunanja oblika z največjim ustvarjenim podtlakom pri cestno legalnih avtomobilih.

Osnovo tvori lahka školjka iz ogljikovih vlaken, večino podtlaka pa, zahvaljujoč načrtom Neweya, ustvarijo plošče pod avtomobilom. Za zunanji videz je poskrbel Reichman, dal si je duška ter ustvaril avtomobil, vreden značke Aston Martin. Inovativno vzmetenje in menjalnik je razvil Newey v Red Bullovem oddelku naprednih tehnologij. Cilj je bil ustvariti vozilo z ekstremnimi aerodinamičnimi sposobnostmi pri visokih hitrostih in obenem vozniku ponuditi vsakodnevno uporabnost ter udobje med vožnjo. Ravno zato je AM-RB 001 neverjetno udoben in prijazen do potnika, kljub lahki zasnovi in dvanajstvaljnemu motorju.

”Dolgo časa sem gojil željo po oblikovanju cestnega avtomobila. Nastanek oddelka Red Bull Advanced Technologies me je pripeljal korak bližje k uresničitvi te ambicije, toda verjel sem, da bi morali delati z avtomobilskih proizvajalcem. Aston Martin je bil na vrhu mojega seznama. Sinergija med RBR in AM je bila čista. Vedel sem, da so pri RBR zmožni obvladati čiste zmogljivostne vidike, toda Aston Martinove izkušnje izdelave čudovitih, hitrih in udobnih avtomobilov GT so velik doprinos k projektu. Vedno sem bil prepričan, da mora AM-RB 001 postati čisti cestni avtomobil, ki je zmožen ekstremnih sposobnosti na dirkališču. Res mora imeta dva karakterja. To je skrivnost, ki jo želimo vgraditi v to vozilo – tehnologijo, ki dovoljuje pokornost in udobje ter ogromne zmogljivosti,” je bil zgovoren Adrian Newey.

Dokler projekt ne bo zaključen, se bodo inženirska dela razdelila med oddelka Aston Martin Advanced in Red Bull Advanced Technologies. Za izdelavo bodo skrbeli v obratu Goydon, kjer je nekoč Aston Martin izdeloval model One-77. Skupno bodo izdelali med 99 in 150 enot AM-RB 001, med katere so všteti tudi prototipi in 25 dirkaških različic.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Aston Martin in Red Bull.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Vnaprej razprodani LaFerrari brez strehe
Akrapovič za prenovljeni Renault Clio R.S. Trophy