Novice

Koenigsegg in FreeValve predstavljata prvi motor brez odmične gredi

FreeValve, sestrsko podjetje Koenigsegga, želi dokazati, da njihov motor brez odmične gredi lahko deluje v praksi. Za praktično demonstracijo so motor vgradili v vozilo kitajskega proizvajalca Qoros in z njim zapeljali na razstavni prostor avtomobilskega salona Guangzhou. S tem so naredili velik korak naprej in so vse bližje serijski proizvodnji motorja, ki prinaša 47 odstotkov več moči in 45 odstotkov več navora kot primerljivi klasični agregati.

Prisilno polnjen 1,6-litrski agregat so posebej prilagodili uporabi v modelu Qoros 3 in po navedbah podjetja FreeValve proizvede 172 kilovatov moči ter 320 njutnmetrov navora. V primerjavi z običajnim agregatom z enako delovno prostornino motorja ima prototip 47 odstotkov večjo moč, 45 odstotkov večji navor ter porabi 15 odstotkov manj goriva.

”S to potezo smo korak bližje masovni proizvodnji tehnologije FreeValve in hkrati majhen korak bližje k obljubi o občutnem zmanjšanju emisij CO2,” je dejal Christian von Koenigsegg, izvršni direktor podjetja FreeValve.

V spodnjem videu je na kratko prikazano delovanje novega sistema. Namesto konvencionalnih nosilcev in odmične gredi so tukaj nameščeni pnevmatsko-hidravlično-elektronski pogoni, ki nadzorujejo delovanje ventilov. Gre za revolucionarno tehnologijo, ki ima brezstopenjsko krmiljenje ventilov ter jih lahko ob deaktivaciji valjev popolnoma izključi. Sistem je zasnovan na način, da ne potrebuje nikakršnih dodatnih krmiljenj, deluje pa tudi ob odstranitvi obtočnega kanala in sistema za neposredni vbrizg goriva. Z odstranitvijo vseh teh delov je motor bistveno manjši ter za 20 kilogramov lažji.

Preden bo motor brez odmične gredi v večjem številu zapeljal na ceste, bodo morali prevoziti še precej testnih kilometrov. Zato bosta Qoros in FreeValve pričela z razvojem na številnih modelih in pospešeno razvijala sistem. Pri podjetju FreeValve takšen motor razvijajo že od leta 2000 in so leta 2012 so izdelali njegov prvi prototip z uporabo osemvaljnega biturbo agregata.

Avtomobilizem.com (Vir: Motor1, Koenigsegg. Foto: FreeValve, Qoros.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Koenigsegg in FreeValve predstavljata prvi motor brez odmične gredi"


knt
7 leta 4 meseci nazaj

Zanimiva zadeva. Me zanima kaj se zgodi, če se elektroniki kaj sfuzla? Pri klasični odmični gredi je katastrofa le če se jermen (veriga) strga, sicer se pa samo timing malo pokvari.
Tukaj pa ne vem kakšni so varnostni mehanizmi. Če elektronika izgubi stik, ostane zaprt. Če pa prebije… 🙁

 
Magna Steyr bo za Jaguar izdelovala električni I-Pace
Italijani po novi Fiat v spletno trgovino Amazon